Операционната система Android TV има бъдеще, защото Google са твърдо решени да превърнат своята платформа в нещо уникално. Тя захранва Nvidia Shield, приемници и стотици модели смарт телевизори.

 

Но като всяка технология, не винаги е ясно как да се възползваме максимално от нея. Ето защо от makeuseof са се заели със задачата да дадат отговори на някои от най-често задаваните въпроси за Android TV. Това ръководство се отнася за заводската версията на Android TV. Процесите могат да се различават леко в зависимост от производителя на устройството ви.

Как да затваряме приложения в Android TV?

Не забравяйте, че не е нужно да затваряте приложения на операционни системи, базирани на Android, за разлика от настолните операционни системи. С редовното затваряне на приложенията вие принуждавате системата да работи по-усилено, освен това тя е проектирана интелигентно и ще затвори автоматично приложенията, ако паметта се изчерпва.

 

Въпреки това, понякога е необходимо да затворите дадено приложение – то е блокирало или трябва да рестартирате приложението. В такива случаи можете да затворите приложенията, като задържите (или докоснете два пъти) бутона Home на дистанционното устройство, изберете приложението, което искате да затворите  и кликнете върху иконата X. Друга възможност е да отворите Settings > Apps > [името на приложението] > Force Stop.

Как да актуализираме Kodi на Android TV?

Методът за актуализиране на Kodi зависи от начина, по който сте инсталирали приложението за първи път. Ако сте инсталирали приложението от Google Play, можете да инсталирате всички актуализации от там. Ако обаче сте използвали официалния APK от уебсайта на Kodi, ще трябва да изтеглите изцяло нов APK файл и да го заредите.

Как да инсталираме Chrome на Android TV?

Android TV версията в Google Play Store поддържа няколко браузъра, които можете да използвате, за да сърфирате в мрежата. Странно, Google Chrome не е сред тях. Но не се безпокойте, има начин да го инсталирате. Можете да изпратите приложението на устройството си като използвате Google Play Store на компютър или лаптоп.

Как да рестартираме Android TV?

Това може да стане по няколко начина. Най-използваният е като превъртите до долната част на началната страница, маркирате и изберете иконата „Power“ и след това да изберете „Restart“. Друг начин е с помощта на менюто „Настройки“. Отидете в Settings > Device > About > Restart. Трети начин е чрез бутона „Back“ („Назад“) на дистанционното ви устройство. Задръжте за няколко секунди, за да влезете в менюто за изключване. Разбира се, може да изключите устройството и от източника на захранване. Изчакайте 10 секунди, след което го включете отново.

Как да инсталираме APK файл в Android TV?

Ще трябва преди това да инсталирате приложението ES File Explorer. Това наистина е най-добрият инструмент за работа. След като направите това, изпълнете следните указания:

1. Качете APK файла на Google Drive или Dropbox.

2. Отворете ES File Explorer.

3. Отворете Network > Cloud в менюто отляво на екрана.

4. Изберете Google Drive или Dropbox и въведете вашите данни.

5. Намерете APK файла си и го изтеглете.

6. Когато изтеглянето завърши, изберете „Install“ от изскачащото поле.

 

Можете също да използвате програмата Android Debug Bridge (ADB), но това е сложен процес и извън обхвата на тази статия. Някои Android TV приемници имат USB порт. Ако вашият има, можете да го използвате, за да прехвърлите APK файла.

Как да инсталираме приложения на Android TV?

Android TV има своя версия на Google Play Store. За разлика от уеб версията на магазина, тук се показва само съдържание, съвместимо с Android TV. Трябва да намерите приложението, което искате да добавите към устройството си, да го отворите в Play Store и да изберете „Install“ („Инсталиране“).

 

Можете също така да използвате уеб версията на Google Play. Влезте в списъка с приложения, кликнете върху Install и изберете Android TV устройството си от падащото меню.

Как да актуализираме Android TV?

На теория трябва да видите изскачащ прозорец на екрана, когато е налице актуализация на операционната система, но може би сте го пропуснали или случайно сте го отхвърлили. В този случай отидете в Settings > Device > About > System Upgrade.

 

Вижте 7 полезни трика за Android TV