Смартфоните ни разполагат с много функции и възможности. Често обаче те остават неоползотворени и използваме телефона си само за интернет, снимки, чат, разговори и мултимедия. С Android телефон обаче можем да правим много повече неща и TechRadar ни показва някои от интересните възможности на телефоните с тази операционна система.

 

Компас и барометър

Смартфоните са пълни със сензори и могат да се използват за много неща. Едно от тях е чрез приложения за компас и барометър. По този начин ще можем лесно да се ориентираме за метеорологичното време и местоположението си.

Гласово търсене с изключен дисплей

Моделите със сравнително актуални версии на Android разполагат с Google Assistant. А той може да бъде активиран само с гласова команда Ok Google. При това тя се активира дори при изключен дисплей. Функцията може да бъде включена от основното приложение за настройки на Google > Search and Now > Voice > OK Google Detection > Always On.

 

 Заключване или изтриване на телеофна от разстояние

Ако телефонът е загубен или откраднат, това може да е сериозен проблем. Все пак в устройството има много лична информацията и кореспонденция. Затова Android разполага с функцията Device Manager, която позволява заключване и дори изтриване на телефона от разстояние. Тя може да се активира от основното меню с настройки на телефона в секцията Сигурност > Device Administrators (Администратори на устройството).

 

Сканиране на баркод и документи

Можем да използваме камерата на телефона за много повече от обикновени снимки. Чрез приложения като Barcode scanner или CamScanner можем да сканираме баркодове на продукти и да научаваме повече за тях, както и цели документи, които да имаме в дигитален вид. Бързо, лесно и удобно.

 

 

Използавне на Chrome табове на други устройства

В днешно време много хора използват повече от едно устройство за една и съща работа. Прехвърлянето на информация и особено на табове със сайтове от браузъра на телефона към компютъра или обратното, може да е сложна задача. Не и с Chrome. Просто трябва да влезем в Chrome с профила си в Google и ще можем да синхронизираме табовете и настройките на Chrome на всички устройства, които го използваме. Те ще са видими автоматично в секцията Recent tabs / Скорошни табове.

 

 

Фитнес асистент

Дори и да нямаме фитнес гривни и аксесоари, пак можем да използваме телефона си за помощник. Приложението Google Fit, както и много други приложения позволяват да се записват данни за различни спортове като тичане, ходене и дори спане. Липсата на фитнес гривна вече не е пречка да подобряваме качеството на живот.

 

 

Да ускорим телефона си

Може лесно и бързо да ускорим работата на телефона . Просто трябва да активираме Опциите за разработчици и да променим една от функциите. Ето как става:

 

 

1. Отваряме Settings / основните настройки на телефона

2. Слизаме долу до Информация за устройството / Device Info

3. Натискаме Build No полето 7 пъти.

4. Връщаме се в основното меню с настройки.

5. В долната част на списъка ще има нова категория – Опции за разработчици/програмисти (Developer Settings).

6. От това меню избираме Начертаване / Drawing. В тази секция ще има три подменюта с числа – Скала на анимацията: прозорец; скала на предходната анимация и скала за Animator. Трябва да променим числата на трите от 1х, както е стандартно, на 0.5х.