Искате ли да споделите вашия Windows екран с приятел или колега, за да могат те да отстраняват технически проблеми? Може би искате да получите достъп до вашия Windows десктоп от таблета си, за да гледате филм докато си лежите в леглото?

Благодарение на безплатните инструменти за отдалечен достъп, по-лесно от всякога е да постигнете целта си. От Make Use Of са събрали някои от най-добрите Windows инструменти за споделяне на екрана. Ето кои са те:

1. Zoom

Една от основните характеристики на Zoom е поддръжката за споделяне на екрана и отдалечен достъп. Ако използвате приложението в Windows, участниците могат да поемат контрол над всеки друг екран. За да направите това отидете до View Options -> Request Remote Control -> Request изчакайте другият човек да приеме.

Zoom е безплатен за изтегляне и използване до максимум 100 участници в среща. Не е нужно дори да си създавате Zoom акаунт, за да се присъедините, просто въведете кода за среща, когато бъдете подканени.

2. TeamViewer

TeamViewer е може би най-известният от всички налични инструменти на трети страни. Той е наличен вече над 10 години и има лоялна база от потребители. Той не е специализиран само в споделянето на екрана и отдалечен достъп. Софтуерът също така позволява на потребителите да прехвърлят файлове между свързани компютри, да провеждат уеб конференции и да правят онлайн презентации.

Освен че работи в Windows, TeamViewer е и едно от най-добрите приложения за споделяне на екрани за Android и iPhone.

3. Chrome Remote Desktop

Chrome Remote Desktop има един забележителен недостатък - и двата компютъра трябва да имат инсталиран браузър Chrome. Ако използвате Chrome и търсите лесен за настройване начин, без нужда от инсталиране на излишни инструменти за отдалечен достъп, няма да намерите по-добра опция.

Инсталирайте разширението от уеб магазина на Chrome, свържете двата компютъра, като използвате автоматично генерирания код за достъп и ще бъдете готови за секунди. Можете да свържете постоянно два компютъра, ако се нуждаете от това.

Освен това можете да се насочите към remotedesktop.google.com и да осъществите връзката чрез уеб приложението. Разширението има малко повече функции, като например разширен списък с поддържани клавишни комбинации.

4. Microsoft Remote Desktop

Microsoft Remote Desktop е враденото решение за Windows. Използва технологията Remote Desktop Protocol (RDP). Въпреки че Microsoft го е вградил в ОС, това не е най-лесният (или най-добрият) вариант за споделяне на екрана в Windows. Най-големият му проблем е, че RDP сървърите са достъпни само на Windows Professional и по-горе; няма да можете да се свържете с всеки, който работи с домашната версия на операционната система.

5. AeroAdmin

Стартирайте 2 MB EXE файла и следвайте инструкциите на екрана. Можете да запазите копие на USB флаш устройството си и незабавно да осигурите отдалечен достъп до всяка машина, пред която сте седнали. Можете да осъществите връзка, като използвате IP адреса на компютъра си или като споделите автоматично генерираната парола.

AeroAdmin работи на macOS и Linux чрез Wine.

6. Lite Manager

Lite Manager е недооценена програма, която предлага много от същите функции като някои от скъпо платените инструменти. Разбира се, основните като прехвърляне на файлове и текстов чат са обхванати, но ето някои от най-готините допълнителни функции:

RDP интеграция, запис на екрана, дистанционна инсталация на софтуер за споделяне на екрана, Network mapping, IP филтриране, редактор на регистъра, каскадни връзки.

Налична е платена версия (10 долара на лиценз).

7. AnyDesk

AnyDesk може да се стартира като преносима програма или като настолно приложение. Свързването на двете приложения е просто; клиентът се нуждае от AnyDesk адреса на хоста или псевдоним.

Други функции са плъзгач, който балансира качеството на връзката със скоростта на връзката, синхронизиране в клипборда, запис от отдалечена сесия и клавишни комбинации.

 

Вижте 10 скрити трика за Windows 10, които може би не знаете