Qualcomm представи новия си мобилен процесор от висок клас Snapdragon 845. Чипът ще се използва от доста от най-скъпите смартфони през 2018, като обещава множество промени. TechRadar ни представя 7 от най-важните новости, които ще направят телефоните през 2018 г. още по-интересни.

1. Значително повишена сигурност
Qualcomm Snapdragon 845 ще има „сигурен остров”, който предлага „сигурност като сейф”, благодарение на модула SPU (Secure Processing Unit). Той има собствен микропроцесор, осбствена памет и дори собствено захранване. Това го прави изолиран и защитен от хакерски набези и в него ще може да се съхраняват биометричните данни, банковите детайли и др.

 2. Повече мощност
Както всеки нов процесор, Snapdragon 845 също идва със значително увеличение на мощността. Той използва 8-ядрен чип Kryo 385. Четири от ядрата работят на 2.8GHz, а другите 4 – на 1.8GHz. По-мощните ядра ще се включват само при необходимост и осигуряват между 25% и 30% повече производителност спрямо предходното поколение.

 


Другите 4 ядра имат 15% повече мощност спрямо своите предишни еквиваленти. Според Qualcomm общото подробение на производителността на 845 спрямо 835 е 30%. А когато става дума за обработка на данни за изкуствен интелект, то тогава производителността е с 300% повече.

Платформата има и новия графичен процесор Adreno 630. Той също идва с 30% повече производителност и 30% по-малка консумация на енергия.

3. По-добър живот на батерията
Като цяло Snapdragon 845 има множество подобрения на консумацията на енергия. Тя е с 30% по-малко при натоварване, включително видео, игри, виртуална реалност и др. Това означава, че телефоните би трябвало да могат повече и да работят по-дълго време преди да се нуждаят от презареждане.

 


4. Много по-бърз модем
Snapdragon 845 използва новия X20 LTE модем на Qualcomm. Той поддържа CAT 18 с максимална скорост над 1 гигабит в секунда. Според компанията модемът предоставя 20-кратно увеличение на производителността в реалния свят. Разбира се, стига съответната мобилна мрежа да поддържа подобни скорости.

 


5. Изцяло нов ISP
Новият процесор може да се похвали и със Spectra 280 ISP (Image Signal Processor). Той осигурява значително по-високо качество на обработката на снимки и видео записи дори и при много движение и лоша светлина.

6. 4К видео запис
Snapdragon 845 е и първият, който ще позволявва запис на 4K видео с качество като холивудските стандарти. Това включва 60 кад/се, HDR10 и др.

 


7. По-интелигентни асистенти
Новият процесор включва няколко подобрения на работата с изкуствен интелект и интелигентни системи и алгоритми. Той поддържа лицево разпознаване, специални ефекти на камерата, по-умни гласови асистенти, които да разпознават гласа на потребителя спрямо други гласове и др.

Още от Digital: Смартфоните с Android Oreo Go ще имат процесори на MediaTek