Ако не можете да си представите живота без социалните медии, това е знак, че сте се превърнали в жертва на злата сила на социалните мрежи. Това също означава, че сте изпитали поне един от отрицателните ефекти на социалните медии върху хората, твърдят от Make Use Of.


Повечето потребители виждат само положителните неща за социалните мрежи – те ни свързват с любими хора, които са далеч от нас, информират ни за важни неща, но те имат и тъмна страна. Ще бъдете изненадани да научите, че отрицателните ефекти на социалните медии са както физически, така и психически. Те може да променят вашето възприятие за света и за вас самите, и то не винаги към по-добро.

 

Скептични сте към думите, които четете? Няма проблем, но ако прочетете информацията по-долу за 7-те най-тежки отрицателни ефекти на социалните медии върху хората и разпознаете някой от тях като свой собствен  симптом, помислите дали няма да е по-добре за вас да спрете изцяло да използвате социалните медии.

1. Депресия и тревожност

Прекарвате ли повече от два часа на ден в социалните медии? Дългото стоене в тези сайтове може да повлияе неблагоприятно на вашето настроение. Възможно е да се появят симптоми на тревожност и депресия. Според редица изследвания, препоръчителният период от време, който трябва да отделите на социалните мрежи, е половин час на ден. Така че, както при всяко друго нещо в живота ни, умереността е ключът.

2. Кибертормоз

Днес всеки знае какво е кибертормозът и повечето от нас са наясно какво може да причини той на човека. Въпреки че социалните медии улесниха начина, по който откриваме стари познати и приятели, те също така улесниха престъпниците да намират жертвите си. Анонимността, която осигуряват социалните мрежи, може да бъде използвана от злонамерени хора, за да спечелят доверието на хората и след това да ги тероризират.


Тези онлайн атаки често оставят дълбоки белези  в ума на жертвата и дори карат хората да се самоубиват. Кибертормозът не засяга само децата, но и възрастните. Ако сте тормозени онлайн, важно е да знаете, че не сте сами и че можете да предприемете стъпки, за да си върнете достойнството.

3. Страх от липса на информация

Страхът от липса на информация е феномен, който се зароди с появата на Facebook. Това е едно от най-честите негативни ефекти на социалните медии. Страхът от липса на информация е основна форма на тревожност, която идва, когато се страхувате, че ще изпуснете някакви положителни емоции, които някой друг изпитва.

 

Този страх постоянно се подхранва от ангажираността ви в социалните медии. Колкото повече използвате социални мрежи, толкова по-вероятно е да видите пръв, че някой се забавлява. И точно това причинява този страх.

4. Нереалистични очаквания

Това вероятно не е изненада, но социалните медии ви помагат да създавате нереалистични очаквания за живот и приятелства. Мрежите, които най-много допринасят за тези нереалистични очаквания са Facebook, Instagram и Snapchat.

5. Отрицателно въздействие върху самочувствието

Ако погледнете най-следваните профили в Instagram ще откриете красиви хора, които носят скъпи дрехи на перфектните си тела. Днес тялото е проблем за много хора от двата пола. Разбира се, виждайки тези перфектни в съответствие със стандартите на обществото хора, обикновените хорица осъзнават колко различно изглеждат  от тези снимки и страдат от това. Не всеки е в състояние да направи правилните заключения от тази ситуация.

6. Нездравословен сън

Наред с повишените нива на тревожност и депресия, прекаленото време отделено на социалните медии може да доведе до лош сън. Многобройни проучвания показват, че увеличеното използване на социалните медии има отрицателно въздействие върху качеството на съня.

7. Пристрастяване

Социалните медии често се описват като по-пристрастяващи от цигарите и алкохола. Не може да прецените дали сте пристрастени към социалните мрежи? Помислете кога за последен път е минал цял ден, без да проверявате профилите си в социалните медии? Ами ако любимите ви социални мрежи напълно изчезнат, това ще ви разстрои ли? Ще ви накара ли това да се чувствате празни и депресирани?

 

Вижте как прекомерната употреба на социални мрежи влияе на тялото ни