Apple представи новата версия на iOS, като в нея ще има доста промени. Компанията дори обяви ,че iOS 14 идва с най-големите и драстични новости за началния екран и някои от другите функции. Някои от тези новости обаче се оказват добре известни и използвани от потребителите на Android от години. CNET ни показва 7 такива функции.

 

Още от Digital: 4 любопитни неща, които Apple представи на WWDC 2020
 
Преводач
iOS 14 ще предлага функция за превод на разговори между потребители в реално време. Тя е подобна на Google Translate, като първоначално ще поддържа 11 езика. Това ще е повече от еквивалентната услуга на Google, която поддържа 8 езика засега.

 


 
Уиджети
Най-сетне iOS ще поддържа уиджети на началния екран. Потребителите ще могат да ги използват за най-различни приложения, а iOS дори ще може автоматично да показва уиджети при определени ситуации. Това е голяма промяна за iOS, но всъщност е налична в Android от самото начало на платформата от 2008 г. насам.

 


 
App Clips
Това позволява на потребителите да прегледат набързо елементи от приложенията без да ги изтеглят напълно. Например функции на Apple Pay. Още от 2016г. Google има такава функция и я нарича Instant Apps. Тя дава възможност на потребителите да използват приложения чрез линкове, без да ги изтеглят.

 


 
App Library
iOS ще може да групира приложенията по категории в папки. Те ще се показват в „чекмедже“, където ще са лесно достъпни за потребителите. Всичко това звучи твърде познато за потребителите на Android, защото те разполагат с тези функции от години.

 


 
Apple Maps с упътвания за колоездачи
Новите карти на iOS вече ще могат да избират маршрути и за придвижване с велосипед. Маршрутите вземат предвид наклоните, наличие на велоалеи и други фактори. Google Maps има същата функция, но ще отстъпва по факта, че все още не взема предвид наличието на стълби. Но функцията за велосипеди в Google Maps е налична от 2010 г. насам.

 


 
Picture-in-Picture
Най-сетне потребителите на iOS ще могат да гледат клип или да извършват FaceTime разговор в плаващ прозорец, докато използват друго приложение. Тази функция е налична в Android за някои съвместими приложения от доста време.

 


 
Режим преди лягане

Друга новост в iOS е Wind Down. Това е функция, която позволява на потребителя да въведе час на лягане и ставане. Телефонът ще влезе в режим „не ме безпокой“, като ще може да пуска и релаксираща музика за медитация. Google има подобен режим в Android, както и чрез Google Home.