Когато търсите кои са най-добрите начини да надстроите компютъра си, вероятно не мислите много за вашата мишка. Всички мишки са еднакви, нали? Е, не съвсем.

 

Това е една от най-използваните части от хардуера на вашия компютър. Не трябва да се задоволявте с евтини некачесвени мишки, просто защото ползвате такива от години и си мислите, че нямате проблем с това. Ако похарчите малко повече за мишка, веднага ще усетите разлика в това как се чувствате докато работите на компютъра си, а може дори по този начин да предотвратите заболяване на китката и пръстите си.

 

Ето кои 7 неща, трябва да знаете, когато купувате мишка, според Make Use Of.

1. Изберете мишка, която отговаря на вашите нужди

За повечето потребители стандартната три-бутонова мишка (където въртящотосе  колело функционира като трети бутон) ще свърши чудесна работа. Но за конкретни нужди, трябва да разгледате специално проектирани мишки.

 

Геймърите трябва винаги да инвестират в специализирана гейминг мишка. Това няма да ви направи по-добър играч, но ще ви улесни докато играете и насладата от играта ще е по-голяма. Една гейминг мишка обикновено ще ви предложи ергономични предимства и ще облекчи напрежението в ръката по време на дълги сесии игра. Освен това ще има по-висококачествен сензор, с подобрена точност. И най-хубавото е, че ще има бутони, които можете да конфигурирате, за да улесните повторяемите задачи.

 

Другият основен тип специализирани мишки са мобилните, които са удобни при път. Повечето от тези модели са стандартни дву- или три-бутони и компактни. Повечето са безжични, въпреки че някои използват къси или прибиращи се кабели. Тези модели обикновено са евтини, за да можете лесно да си купите нова, ако загубите своята.

2. Ергономични  мишки

Ергономичните мишки са проектирани така, че да пасват идеално на ръката ви, по естествен начин, намалявайки напрежението в пръстите и китката. Те често имат допълнителни бутони, разположени така че да има лесен достъп до тях.

 

Ако се спрете на такава мишка трябва да съобразите избора си с индивидуалните си предпочитания. Някои потребители, например, обичат да държат ръката си максимално изпъната, други предпочитат да е сгъната. Някои хора предпочитат да използват лявата си ръка, други – дясната. За това, отделете си време, за да разгледате възможностите и да се ориентирате спрямо това което се предлага.

 

Друг фактор, който често се пренебрегва, е шумът. Повечето мишки създават непрекъснат звук. Дори и да не ви дразни, може да раздразните другите около вас, ако работите в офис, например. 

3. По-високите стойности DPI не винаги са по-добър вариант

DPI (точки на инч) стойността измерва чувствителността на мишката или колко трябва да мръднете мишката, за да преместите виртуалния предмет на екрана. Колкото по-висока е DPI стойността на вашата мишка, толкова по-бързо ще се движат управляваните с нея обекти на вашия монитор. Но това е общото правило, на практика обаче по-бързото придвижване не винаги е по-добрия вариант. Ето основните препоръки:
-  Повечето стандартни потребители не трябва да се тревожат за DPI изобщо.
- Високият DPI е чудесен за дисплеи с висока разделителна способност или при използване на няколко монитора, за да прекосите екрана по-бързо.
- За игри високото DPI ви позволява да действате и реагирате по-бързо. По-ниското DPI ви дава по-голям контрол и точност. Геймърите се нуждаят от мишка която позволява настройка на DPI.
- За Photoshop или други приложения, които се нуждаят от високо ниво на точност, по-ниска DPI стойност може да е по-добра.

4. Polling Rate е донякъде важен

Polling Rate (опреснителната честота) се измерва в херци (Hz) и показва колко често мишката „докладва“ на компютъра къде се намира. По-голямата стойност означава по-голяма точност и по-плавно движение. Поне на теория.

 

Ако една мишка има 500 Hz polling rate, това означава, че тя докладва своята позиция на компютъра на всеки 2 милисекунди. При 1000Hz, позицията се докладва на всеки 1 милесекунда. Скокът от 500Hz до 1000Hz, може да изглежда голям, но в действителност това е разлика която е малко вероятно да се забележи от очите ви. Геймърите трябва да не падат под 500Hz, но всички останали потребители могат да пренебрегнат напълно тази стойност.

5. Оптични срещу лазерни мишки

Двата най-често срещани типа мишки са оптични и лазерни, но те всъщност са вариации на една и съща технология. Основната разлика е, че оптичната мишка използва LED, за да отразява долната повърхност, докато лазерната мишка използва лазер за проследяване на движението.

 

Поради тази причина можете да използвате оптични мишки само върху плоски и непрозрачни повърхности. Повечето лазерни мишки работят върху по-широка гама от повърхности, включително върху стъкло.

 

Лазерните мишки са по-чувствителни. Те могат да достигнат по-високи DPI стойности, което означава, че те могат да проследяват движенията по-прецизно и да се движат по-бързо по екрана. Това обаче може да доведе до проблем, наречен „ускорение“. Той е кошмар за геймърите и затова много от тях предпочитат стабилността на оптичната мишка пред по-високите DPI стойности на лазерните модели.

6. Безжичните мишки вече са много добри

Вече може да кажем, че безжичните мишки са толкова добри колкото и тези с кабел. Ако изберете правилния модел, ще минат години, преди да се наложи да смените батерията. Основното предимство на безжичните мишки е удобството, а Bluetooth е по-добрата технология за безжичните мишки. 

 

Когато си купувате безжична мишка, вие ще трябва да избирате между радиочестотни (FR) и Bluetooth модели. RF мишките са малко по-отзивчиви и са много по-лесни за настройка. Просто включвате USB адаптера от комплекта. Недостатъкът при тях е, че ще се лишите от един свободен USB порт и е невъзможно да се замени адаптера, ако изгубите вашия. Тези мишки са по-податливи на смущения.

 

От друга страна, Bluetooth моделите са по-удобни. Нямате нужда от USB порт и можете да споделяте една и съща мишка между няколко компютъра. Настройването на Bluetooth мишката изисква няколко допълнителни стъпки и трябва да изчакате да се свърже с компютъра, когато стартира.

7. Мишка срещу тракпад

Вместо мишка, можете да помислите за самостоятелен тъчпад, подобен на този, който има лаптопа ви. Не е подходящ за игри или редактиране на изображения, но има потребители, които намират този вариант доста интуитивен и удобен.

 

Ергономично, този дизайн може да не е подходящ за всеки, но някои продукти могат да се адаптират. Например, Arc Mouse на Microsoft се извива във всяка форма, удовлетворявайки и най-взискателните потребители.

 

Вижте 7 любопитни факти за компютърната мишка