Ако скоростта на вашата домашна Wi-Fi мрежа често ви разочарова, информацията на makeuseof ще ви бъде полезна.

 

С използването на все повече безжични устройства, системата лесно може да се претовари, може да има лошо покритие, а и интернет скоростта, която доставчика ви предлага може да се различава значително от това, което по договор е обещал. Ако знаете къде е проблемът, лесно ще може да намерите и решението му.

1. Тествайте интернет връзката

Първото нещо, което трябва да разберете е дали проблема е във вашия Интернет доставчик (ISP). Ако имате лаптоп, компютър или конзола за игри, проверете интернет връзката си, като включите устройството директно в рутера с Ethernet кабел. Ако в този случай интернет връзката е лоша, вероятно има проблем с вашия интернет доставчик. Ако обаче интернет връзката е добра, може да имате проблем с Wi-Fi мрежата.

 

Ако сте се опитвали да влезете в даден уебсайт, използвайте сайт като IsUp.me, за да видите дали уебсайтът е изключен за всички или само за вас. Докато все още сте свързани чрез Ethernet кабел, изпълнете и тест за скоростта на Wi-Fi мрежата ви.

2. Актуализирайте фърмуера си

Фърмуерът на вашия рутер трябва да се актуализира редовно. Наред с основните кръпки за сигурност, тези актуализации често имат за цел да подобрят Wi-Fi връзката чрез решаване на различни проблеми.

 

Уверете се, че сте актуализирали фърмуера, преди да се потопите в по-нататъшно отстраняване на неизправности, тъй като това може да ви спести часове безплодна работа. Ако вече сте актуализирали фърмуера, рестартирайте рутера, за да изчистите кеша и да рестартирате софтуера.

3. Превключете Wi-Fi каналите

Wi-Fi работи на различни честоти и на две отделни честотни ленти. Обикновено 2.4 GHz Wi-Fi има 13 различни Wi-Fi канала, но те може да варират според местните разпоредби (например в САЩ са само 11). Много съвременни модели рутери може да излъчват на 2.4GHz или 5GHz. Въпреки че това ви дава повече възможности, винаги е възможно друга близка Wi-Fi мрежа или друго електрическо устройство да излъчва по честотата на вашата мрежа. Когато вълните на безжичните данни се припокриват се причинява загуба на пакети от данни. За да предотвратите това, уверете се, че сте избрали най-добрия Wi-FI канал за вашия рутер.

4. Проверете консумацията на честотна лента

Ако установите, че Wi-Fi скоростта намалява периодично или в определени часове на деня, възможно е софтуерът или други устройства да изяждат пропускателната способност. Големите файлове които изтегляте, видео стрийминга или онлайн игрите могат да бъдат причина за този проблем.

5. Оптимизирайте разположението на Wi-Fi рутера

Разположението на вашия рутер също е от значение. За най-добър резултат поставете рутера по възможност в средата на къщата, или в средата на областта, където имате нужда от сигнал. Трябва също така да обърнете внимание на това, което е около рутера.

 

Поставянето му близо до стена, на рафт с книги или в шкаф може частично да блокира сигнала. Електрически смущения от устройства като микровълнови печки и дори коледни светлини също могат да бъдат една от причините Wi-Fi скоростта ви да е толкова бавна.

6. Подобрете сигурността на мрежата си

Откривате ли подозрителни устройства, свързани с мрежата ви? Това означава, че някой е получил неоторизиран достъп до Wi-Fi мрежата. Има много начини да конфигурирате рутера, за да направите вашата домашна мрежа наистина сигурна. На първо място, трябва възможно най-бързо след като сте си закупили рутера, да смените потребителско име и парола за администратора. 

 

Освен това, използвайте възможно най-силните налични настройки за сигурност. Когато избирате типа на кодиране, добре е да изберете WPA2. WPA2-PSK AES е най-новият и най-сигурен.Ако единствените възможности за криптиране на вашия рутер са WEP или WPA, проверете за актуализация на фърмуера. Ако няма такава, то тогава е дошло време да си купите нов рутер.

 

Добре е също така да изключите Wi-Fi Protected Setup (WPS). WPS е друга потенциална уязвимост, която може да бъде използвана, за да получат злосторниците достъп до вашия интернет.

7. Време е за нов рутер

Ако рутерът ви е на няколко години, може да е дошло време вече да го смените. За щастие, не е нужно да харчите значителни суми, защото има много изгодни приложения които предлагат баланс между цена и качество. И все пак, ако не искате да бързате със закупуването на нов рутер, имате и други възможности. Една от тях е закупуването на антена за вашия рутер. Повечето рутери са оборудвани със стандартни антени, които имат само ограничен обхват.

 

Ако установите, че Wi-Fi сигналът е слаб в някои области на вашия дом, тогава може да си струва да се инвестира в Wi-Fi разширител на сигнала. Тези достъпни устройства се свързват с вашата мрежа и препредават сигнала, така че можете да получите допълнително покритие.

 

Вижте 8 начина, по които рутера може да застрашава сигурността ви