Днес почти всеки има смартфон. Дори хората от по-старото поколение са очаровани от тази технология. Това е страхотно, защото технологиите са именно за това да улесняват живота ни и всеки трябва да може да се възползва от тях.

 

Покрай удобствата обаче, често забравяме за задълженията си. Така например поверителността е грижа на всеки, а не само на технологичните компании, чиито продукти ползваме. Да, има немалко потребители, които инсталират приложения, насочени към неприкосновеността на личния им живот, но има още неща които може да направим в тази посока.

 

Информацията на Make Use Of е за това как нашите смартфони нарушават поверителността ни, защото според медията трябва да разбираме срещу какво сме изправени.

1. Метаданните на снимките

Знаете ли, че по подразбиране всяка снимка, която правите с Android или iOS устройството си, съдържа информация за местоположението където е направена? Това означава, че всяка снимка, която направите, може в един момент да разкрие къде сте били и къде ходите често. На практика, всяко приложение, на което разрешавате достъп до снимките си, може да събере тази информация от тях.

 

За да деактивирате геотагинг функциите на Android смартфона си, отворете приложението Camera. Докоснете бутона за меню и изберете Settings. Деактивирайте опцията „Save location“. За iOS, отидете в Settings > Privacy > Location Services. Изберете „Camera“ от списъка и изберете „Never“, за да деактивирате опцията.

2. Тайно заснети скрийншоти

Един от най-често срещаните страхове сред собствениците на смартфони е, че приложенията използват микрофона на телефона им, за да записват всичко, което казват.  Но какво да кажем за приложенията, които записват това, което е на екрана ви?  За съжаление има такива приложения. Преди няколко месеца, изследователи в областта на сигурността съобщиха че са установили, че много Android приложения изпращат скрийншоти и видеоклипове от това което се случва на екраните на потребителите, на трети страни. За iOS, изследователите открили код в приложението Uber, който позволява да се заснемат скрийншоти.

 

Навярно можете да си представите каква огромна вреда би могла да причини тази злоупотреба. Лични текстови съобщения, заявки за търсене в мрежата, пароли, снимки и т.н. – всичко да е обществено достояние, как ви се струва?

3. Разрешенията, които даваме на приложенията

Когато инсталирате приложение на телефони си, то може да поиска от вас разрешение за достъп до неща като местолжението ви, камерата ви, контактите ви и т.н. Както Android, така и iOS ви позволяват да забранявате и позволявате отделни разрешения, което е страхотно. Но тъй като приложенията могат да получат достъп до тази информация за каквото и да било, щом я позволите веднъж, няма как да знаете кои приложения  нарушават поверителността ви.

 

Може да позволите на приложение да използва микрофона ви, за да запишете гласови съобщения, но този запис може да съдържа и околния шум – телевизионни предавания, които гледате в момента например и това да помогне на рекламодателите да ви изградят профил. Или приложенията, които имат достъп до контактите ви, могат да ги качат в списъците за спам.

Разумно е да прочетете декларацията за поверителност на фирмата, преди да инсталирате приложението ѝ, но това не винаги е възможно. Приложенията са фантастични, но предоставянето на безплатни приложения изискващи пълен достъп до личната ни информация, е сериозно нарушение на поверителността.

4. Проследяване в интернет

Браузърът на вашия смартфон остава отпечатъци навсякъде в интернет. Освен че запазва списък с всички сайтове, които посещавате, той предоставя информация на трети страни за това какви сайтове посещавате, какви продукти разглеждате, какво търсите в Google, какви са техническите характеристики на вашия смартфон. Повече по темата може да разберете от статията 5 начина да проверите кой ви проследява онлайн.

5. Сензорите във вашия телефон

Вашият телефон е оборудван с много сензори, които измерват физическата информация за устройството. Приложенията, които използвате и операционната система на устройството ви  имат достъп до тези сензори за различни цели. Няма информация за това кои приложения регистрират тази информация и  я използват срещу вас. Използвайки акселерометъра, приложенията могат да разберат колко често телефонът ви стои неподвижно или кога го носите в джоба си. Това не е невинна информация, дори и на пръв поглед да изглежда така.

6. Обществени  Wi-Fi мрежи

Безплатните и отворени Wi-Fi мрежи са достъпни почти навсякъде. Макар че те са удобни, те крият и редица опасности. Можете да се предпазите от много от тези опасности като използвате VPN, но те често са блокирани в тези мрежи. Ако използвате Wi-Fi така или иначе, защото нямате избор, бъдете много внимателни и не ги използвайте за да се логвате в банкови сметки или в други акаунти.

7. Вашият доставчик на мобилни услуги

Не трябва да се забравя и доставчика на мобилни услуги. Например, клетъчните кули, с които се свързвате, могат да разкрият къде ходите често или къде се намирате. Подобно на домашния ви интернет доставчик, вашият мобилен оператор също има достъп до вашето сърфиране чрез мобилните данни.

 

Вижте 10 начина, по които уеб сайтовете излага на риск личните ни данни