За днешните престъпници, интернет е мястото, където те насочват всичките си усилия. Това означава, че всички ние трябва да бъдем изключително внимателни. Да се защитим във виртуалното пространство е много по-сложно отколкото заключването на вратата на дома ви.

 

От PC World ще ни покажат 7 начина да предпазите Windows компютъра си.

1. Антивирусна програма

Антивирусните програми работят във фонов режим и блокират не само вируси, но и всички видове зловреден софтуер. Повече то специалисти препоръчват AVTest, но разбира се, възможностите за избор на антивирусна програма са много.

2. Скенер за зловреден софтуер

Дори и най-добрата антивирусна програма не е съвършена. Така, че веднъж седмично, сканирайте компютъра си с друга програма за наличието на злонамерен софтуер. Може да се доверите на безплатната версия на Malwarebytes Anti-malware.

3. Защитна стена

Подобно на антивирусните програми и този вид софтуер работи във фонов режим непрекъснато. По този начин програмата контролира трафика между вашия компютър и интернет. Windows идва с много добра защитна стена, но трябва да сте сигурни, че е активирана. За да разберете дали това е така трябва да отворите Windows Firewall от Control Panel. Ако не е, в левия прозорец кликнете върху „Turn Windows Firewall on“.

4. Актуализации

Уверете се, че Windows се актуализира автоматично. В Windows 7 или 8, стартирайте Windows Update. Кликнете върху „Change settings“ в левия прозорец. Ако опцията „Install updates automatically (recommended)“ не е избрана, изберете я.

 

В Windows 10 изберете Windows Updates Settings. Превъртете надолу до дъното на прозореца и кликнете върху „Advanced options“. Уверете се, че опцията „Automatic (recommended)“ е избрана.

5. Два акаунта

Нуждаете се от администраторски акаунт за управление на Windows и от стандартен отделен акаунт за работа и забавление. Ако в момента правите всичко в един администраторски акаунт, отидете на User Accounts инструмента в Control Panel. Създайте нов администраторски акаунт, а след това променете предишния си профил на „Standard“.

6. Вашият браузър

Точно като Windows, и вашият браузър трябва да бъде актуализиран и сигурен. Отидете на настройките на вашия браузър, за да се уверите, че използвате последната версия, и че тя е настроена да блокира подозрителни сайтове.

7. Криптиране

Ако откраднат компютъра ви, крадците ще имат достъп до всичките ви файлове. Ето защо е разумно да криптирате най-важните си файлове.

 

Вижте как да конфигурираме рутера си за по-голяма сигурност