Предлагаме ви няколко начина да ускорите работата на вашата операционна система. Това не означава, че компютърът ви ще работи два или три пъти по-бързо, но ако той работи бавно, тези съвети ще направят работата ви с компютъра доста по-приятна.

1. Деинсталиране на предварително инсталирания софтуер

Предварително инсталирания софтуер от производителите на компютри продължава да бъде проблем с новите компютри. Windows 10 машините също идват с предварително инсталирани приложения. За щастие обаче, Windows 10 устройствата идват с разумно количество предварително инсталирани програми, от които можете да се отървете относително лесно. Повече информация за това как може да деинсталирате предварително инсталираните приложения ще получите от статията Как да премахнем предварително инсталирания софтуер в Windows 10.

2. Ограничете процесите при стартиране

Най-бързият начин да отворите Task Manager е като натиснете Ctrl-Shift-Esc. Отворете таба „Startup“ и ще видите всички програми, които се зареждат при стартиране на Windows. Колоната Status показва дали програмата се стартира или не при включването на компютъра. Можете да кликнете с десния бутон върху някой от записите, за да се промени това състояние.

3. Почистете вашия диск

Отворете Start менюто и изпишете „Disk Cleanup“ в лентата за търсене. Тази помощна програма е отскоро част от Windows и ще ви помогне да откриете всички временни файлове, офлайн уеб страници, както и файловете на инсталатора на вашия компютър, от които нямате нужда, и които може да изтриете наведнъж. Друг полезен инструмент за тази цел е System Mechanic 14.

4. Добавете повече RAM

Добавянето на повече памет винаги ускорява операционната система. Ако използвате настолен компютър не би трябвало да имате никакъв проблем с този съвет. За съжаление той не важи за собствениците на таблети. Гейминг и бизнес лаптопите все още позволяват RAM ъпгрейд, но това също се променя вече.

5. Сканирайте за вируси и шпионски софтуер

Можете да стартирате вградения Windows Defender или да използвате приложение на трета страна, за да направите това.

6. Променете настройки за захранването на Maximum Performance

Отидете в Control Panel > System and Security > Power Options. От тук, кликнете на стрелката сочеща надолу в дясно и изберете „High Performance“.

7. Използвайте Performance Troubleshooter

В полето за търсене на Cortana до Start бутона, изпишете „troubleshooting“ и под „System and Security“ ще откриете „Check for performance issues“. Стартирайте процеса и може да откриете причината за забавянето на компютъра си. За по-добри резултати преминете и през другите опции – System Maintenance, Search and Indexing, Hardware and Sounds и Programs.

 

Вижте 7 нови технологии, които ще видим в компютрите с Windows 10 OS