Въпреки, че жените изглеждат като крехки създания, те се справят не по-зле с предизвикателствата в живота. Има дори немалко жени изобретатели, но те често не получават признание за работата си. Може ли да назовете поне едно име?

 

Жените са допринесли за развитието на компютъра, за откриването на двойноверижния модел на ДНК и дори за разцепването на атома.  Ето 7 неща, които може би не подозирате, че са изобретени от жени.

1. Вера Рубин постигна голям напредък в областта на „тъмната материя“

Астрофизикът Вера Рубин работи с колегата си изследовател Кент Форд през 60-те и 70-те години на миналия век. Двамата учени, изследвали галактиките и се чудели защо има звезди които се движат изключително бързо, без да се разпадат. Изчисленията на Рубин я накарали да предположи, че има невидима сила, наречена „тъмна материя“ – идея, предложена от Фриц Звики през 30-те години на миналия век. Разбира се, тогава никой не приел тази теория за достоверна. Днес обаче, учените смятат,  че повече от  90 % от материята във Вселената все още е невидима за нас.

 

2. Ядреният физик Чиен-Шуунг Уу работи по проекта „Манхатан“, а през 1957 г. прави грандиозно откритие

Проектът „Манхатън“ е кодовото название на проект за създаване на първите в света ядрени оръжия, осъществен в САЩ между 1939 и 1946 година със сътрудничеството на Великобритания и Канада.  Преди изследванията на Чиен-Шуунг Уу през 1957 година се смята, че природата просто не прави разлика между ляво и дясно. Уу доказва, че всъщност някои субатомични частици са различили посоките. Нобеловата награда обаче за това откритие бе присъдена на нейните двама колеги от мъжки пол, но не и на Уу. По въпроса тя каза: „Въпреки че не съм правила изследванията си за да спечеля наградата, все още ме боли много, че работата ми бе пренебрегната по определени причини“.

 

3. Маргарет Найт е причината за масовото производство на хартиени чанти с квадратно дъно

Докато работи в завод за хартиени торбички, изобретателят Маргарет Найт осъзнава, че опаковачните торбички ще бъдат по-удобни, ако дъното им е плоско. Така тя създава работеща машина, която формира и сгъва хартиени торбички с квадратно дъно. Така започва масовото им производство. Но Маргарет Найт не патентова изобретението си.
Тогава Чарлс Аннон решава да открадне идеята ѝ, и дори получаца свой собствен патент за това изобретение. Но Найт завежда дело, и въпреки че защитата на Аннон използвала аргумента, че „никоя жена не би могла да измисли такава новаторска машина“, тя в крайна сметка печели и получава патента си през 1871 година.

 

4. Биофизикът Розалинд Франклин открива двойноверижния модел на ДНК

През 1951 година Розалинд Франклин започва да прави рентгенови снимки на структурата на ДНК. По време на една лекция, на която присъствал Джеймс Уотсън, тя показала снимка на двойната спирала. По-късно Уотсън също започнал да показва такива доказателства. Когато бил обвинен в плагиатство от нея, той заявил, че „не изобще не обърнал внимание на думите ѝ“.

 

По онова време, двойноверижния модел на ДНК-то било просто една теория на учените Джеймс Уотсън и Франсис Крик, но фотографското откритие на Розалинд Франклин потвърждава съществуването му. Мъжете обаче публикували изследването си заедно с образа през 1953 година и разбира се славата е само за тях. Те получават Нобеловата награда през 1962 година, малко след смъртта на Франклин през 1958 година. Тя никога не получила признание.

 

5. Физикът Лизи Мейтнер открива как да раздели атомите

В началото на 40-те години на миналия век, Лизи Мейтнер заедно с партньорът ѝ Ото Хаан откриват, че действието на атомните ядра, разделящи се по време на „деленето“, освобождава огромни количества енергия. Самата Мейтнер написва първото теоретично обяснение на процеса на делене след откритието. Ото Хаан обаче получава единствено заслугите за това откритие и Нобелова награда за химия през 1944 година. Въпреки че Мейтнър е била известна като „майка на атомната бомба“, Хаан многократно е отказвал да признае заслугите ѝ.

 

6. Дъщерята на лорд Байрон, Ада Лавлейс, изобретила ранен модел на компютъра, но историците отказват да го признаят

За разлика от своя баща лорд Байрон, който е велик английски поет, Ада Лавлейс обичала математиката. Тя заедно с изобретателя Чарлз Бабъдж представят идея за „аналитична машина“. През 1843 година тя пише бележки, в които подробно се описва как устройството трябва да „тъче алгебрични модели също както жакардовият стан тъче цветя и листа“, което е основно компютърно програмиране. Но в продължение на години историците обсъждат кой е „истинският“ автор на бележките, допускайки, че Лавлейс не би могла да ги напише. Подробната кореспонденция на Лавлейс и Бабадж обаче говори, че бележките са нейните.

 

7. Генетикът Нети Стивънс, открива половите хромозоми, но заслугите за това се приписват на Е.Б. Уилсън

През 1905 година Нети Стивънс открива XY хромозомите, по същото време такова откритие прави и Е. Б. Уилсън. След получаване на степени от Станфорд и Брин Маур – което е било революционно за времето – Стивънс се стреми да съживи и изясни генетичните изследвания. Но E.B. Уилсън публикува своето „откритие" за  половите хромозоми по същото време и е широко възхваляван като единствен откривател. Интересното е, че техните доклади се различават леко. Уилсън твърди, че факторите на околната среда влияят на хромозомите, докато Стивънс смята, че е въпрос на генетика. Разбира се, Стивънс не греши.

 

 

Вижте най-младите жени милионери в света