Днес иновативните и висококачествени продукти на Samsung са световно познати и признати, заради качеството и надеждността им. Компанията е основана през 1938 година, а днес нейните продукти и иновации не са ограничени само в сферата на технологиите.

 

Каква е тайната на успеха на Samsung и как тази компания е успяла да се превърне в една от най-големите и известни компании в технологичния свят? От Android Authority са събрали някои от най-интересните факти за Samsung. Ето кои са те:

 

1. Основателят на Samsung, Лий Бюнг Чул, още от основаването ѝ е знаел, че компанията му е началото на нещо много голямо. Изборът на име за компанията отразява тази амбиция. Преводът на думата Samsung означава „три звезди“. Тя е комбинация от корейските думи „sam“ (три) и „sung“ (звезди). В корейската култура звездите символизират вечност, но и са асоциация за мощна, велика и многобройна компания.

 

2. Днес Samsung Group се състои от 80 различни бизнес подразделения, в които работят над 370 000 души. Samsung не произвежда само смартфони. Ето кои са нейните подразделения и с какво се занимават те:

- Samsung Heavy Industries е вторият по-големина корабостроител;

- Samsung Engineering е 35-тата по-големина строителна компания;

- Samsung Techwin разработва нови технологии свързани с оръжия;

- Samsung Life Insurance е 14-тата по-големина застрахователна компания;

- Samsung Everland държи най-старият и най-големият увеселителен парк в Южна Корея;

- Cheil Worldwide е 19-тата по-големина рекламна агенция.

 

3. През 1970 година Samsung представя първия си черно-бял телевизор, а през 1986 година корейският производител пусна на пазара първото си мобилно устройство – телефон за кола.

 

4. От основаването на Samsung Electronics, логото на Samsung се е променяло само три пъти. Сегашното лого е от 1993 година.

 

5. Samsung SCH-100 е първия телефон, който излиза през 1996 година, използващ CDMA технологията. Терминът CDMA е съкращение от „Code Division Multiple Access” и е метод за мобилно предаване на данни. Това са двете най-популярни радио системи в мобилните телефони заедно с GSM („Global System for Mobiles”).

 

6. Samsung SPH-WP10 е първия часовник-телефон. Устройството се появява през 1999 година и представлява комбинация между смартфон и часовник. Джаджата тежи 50 грама с батерията и може да осигури 90 минути време за разговор и 60 часа в режим на готовност. Цена му е била $700.

 

7. Когато някой спомене Samsung, всички се сещат първо за Android смарт устройства, но компанията е вървяла към разработване на смарт устройства много преди Android и iOS да съществуват. Samsung не е компанията създала смартфона, но тя представя първия PDA телефон с Palm OS и цветен дисплей на пазара в САЩ през 2001 година, наречен SPH-i300.

 

Вижте най-любопитните факти за Apple, които може би не знаете