Запознати ли сте с макро фотографията? Това са снимки на обект заснет в изключително близък план, така че в полученото изображение да изглежда по-голям отколкото е реално. Макро фотографията може да накара дори и миниатюрни обекти като насекоми или венчелистчета на цветя да изглеждат огромни и въздействащи.

 

А знаете ли, че може да постигнете този ефект дори с камерата на телефона си? Предлагаме ви съветите на cnet за това как да правите макро снимки независимо дали използвате iPhone или Android телефон.

1. Вземете макро обектив за телефона си

Единственото нещо, което трябва да добавите към телефона си, за да правите макро снимки, е макро обектив.

 

2. Изберете обект

Трябва да положите усилие, защото не всеки обект е подходящ за макро снимки. Природата навън предлага много възможности, така че огледайте се. Обърнете внимание на растенията или храстите, като внимавате за всякакви малки създания, които може да са вкопчени в стъбла или да се крият под листата. Това може да отнеме време, така че въоръжете се с търпение.

 

 

Ако насекомите не са това което ви интересува, потърсете интересни цветя, листа, камъчета, паднали пера или други естествени предмети, които може да изглеждат съвсем различно отблизо. Разбира се, снежинките са не по-малко интересни.

 

3. Снимайте в ръчен режим

Той ви дава повече контрол върху това как да изглежда готовото изображение. Осве това снимайте в RAW формат.Това ще ви даде по-голям контрол върху баланса на бялото и цветовете, след като заснемете снимката и започнете да я редактирате.

 

Повечето Android телефони, включително най-новия Galaxy S10 Plus. Те имат Pro (ръчен) режим като опция в стандартното приложение за камера. Потребителите на iPhone ще се нуждаят от приложение като Moment. Освен това използвайте скорост на затвора поне 1/125.

4. Снимайте в режим „Burst“

Това е режим на снимане, при който се правят няколко снимки в бърза последователност чрез  натискане и задържане на бутона на затвора. Ако насекомото е в неудобно положение или се движи това е най-добрият начин да заснемете добра снимка.

 

 

Повечето ръчни режими обаче няма да ви позволят да използвате режима „Burst“. Но може да натискате възможно най-бързо върху бутона на затвора, за да направите повече снимки, като по този начин увеличавате шансовете поне една от тях да изглежда добре.

5. Фокусирайте

Това е най-трудната част. Професионалните фотографи често използват техника наречена focus stacking, при която множество изображения в различни точки на фокусиране се комбинират в едно, за да се постигне напълно фокусиран обект. Това е трудно постижимо, тъй като изисква обектът да остане напълно неподвижен, докато се правят снимките.

6. Използвайте допълнително осветление

Както при всеки вид фотография, така и при макро фотографията светлината е много важна. Но получаването на достатъчно осветление при тези условия е сложно.

 

 

Може да използвате джаджа като LED пръстена RotoLight Stealth, който се захранва от батерия и лесно може да се побере в раница. А е достатъчно мощен, за да добави достатъчно количество светлина към обекта ви.

7. Редактирайте

Редактирането на вашата снимка предлага чудесен начин да я превърнете в наистина художествено произведение. Може да използвате приложението Adobe Lightroom за Android, както и Snapseed или VSCO.


 

Няма правилен или грешен начин за редактиране, така че отделете време и се наслаждавайте на работата си.

 

Вижте 4 неща, които е добре да проверим, преди да качим снимки в Интернет