Когато сте се присъединили към Instagram, вероятно сте се развълнували от това ново и вълнуващо място. Сега, години по-късно, сайтът може да ви се стори по-досаден от всичко. Бихте могли да изоставите Instagram изцяло, но има алтернатива.

От Make Use Of предлагат някои практични начини за почистване на вашия Instagram профил.

1. Прекратете следенето на акаунти, с които никога не взаимодействате

 

За да ви помогне в това, Instagram ви показва с кои акаунти рядко общувате. Докоснете иконата на профила си в долния десен ъгъл на Instagram, за да се покаже вашия профил. След това докоснете „Following“, за да видите списък на всички, които следвате.

В горната част на списъка ще видите „Categories“, включително „Least Interacted With“ и „Most Shown in Feed“. Тези списъци ще разкрият профилите, чиито публикации рядко харесвате или коментирате, и кои акаунти попълват емисията ви.

2. Изтрийте или архивирайте стари снимки

Прегледайте страницата си и помислете дали да изтриете или да архивирате някои снимки. Може би сте качили преди години снимки, които са с ниско качество или такива, които ви злепоставят по някакъв начин. Премахването им от вашата страница ви позволява да показвате само най-силното си съдържание.

За да изтриете снимка, изберете я на страницата си и натиснете бутона с три точки за меню в горната дясна част на публикацията. Изберете „Delete“ и потвърдете избора си. По този начин изтривате окончателно снимката и цялата свързана с нея информация, без опция за възстановяването ѝ.

 

Когато архивирате снимка или видеоклип (опциите са налични от същото меню), публикацията изчезва от обществения ви профил, но можете да преглеждате архивираните си публикации.

Докоснете бутона за меню в горния десен ъгъл на страницата на вашия профил, след което изберете „Archive“. Променете падащото меню в горната част на тази страница на „Posts Archive“ и ще видите всички архивирани публикации. Докоснете бутона за меню до архивирана снимка и изберете „Show on Profile“, за да я възстановите. Това запазва всички харесвания, коментари и друга информация.

3. Актуализирайте вашата биография и друга лична информация 

 

Уверете се, че личната ви информация е вярна. Посетете страницата си и докоснете „Edit Profile“, за да коригирате всичко, което се налага. Може да промените вашето име, потребителско име, връзка към уебсайт, снимката на потребителския си и биографията си.

4. Заглушете истории или публикации, които не ви интересуват

Знаете ли, че можете да заглушите историите от хора, които следвате, без да криете техните редовни публикации?  И обратно, можете също да заглушите публикациите и да поддържате историите активни.

За да заглушите съдържанието от даден акаунт, посетете неговия профил. Докоснете полето „Following“ и изберете „Mute“ от списъка, който се появява. Използвайте плъзгачите, за да заглушите публикации и / или историите. Повторете тези стъпки, ако искате да игнорирате профила.

 

Когато заглушите историите от някого, те ще се появят в края на горната лента, няма да светят при актуализиране и няма да се възпроизвеждат автоматично. Заглушаването на публикации означава, че няма да ги видите във вашата емисия, но все пак можете да ги видите, като посетите съответния профил.

Ако желаете, можете също така да попречите на определени хора да гледат вашите истории. Посетете страницата им, докоснете бутона на менюто горе вдясно и изберете „Hide Your Story“.

5. Използвайте „Close Friends”, за да ограничите аудиторията си

Понякога искате да споделите история с избрана група хора. Instagram предоставя функцията „Close Friends“, която можете да използвате, за да ограничите аудиторията за тази история.

За да добавите хора в списъка си „Close Friends“, докоснете иконата на профила в долния десен ъгъл и изберете „Close Friends“ от страничната лента. Използвайте предложенията, които се показват, или потърсете хора, които да добавите, като използвате лентата в горната част.

След като създадете списък, можете да го използвате, когато сте готови да изпратите история. Докоснете „Close Friends“ в долния ляв ъгъл на страницата и само хората, които сте избрали за този списък, ще могат да я виждат.

Хората от списъка ви с ще знаят, защото ще видят зелен пръстен около снимката на потребителския ви профил, когато споделяте история само с близки приятели. Те обаче не могат да видят кой друг е член и други не могат да искат да се присъединят към вашия списък.

6. Ограничете и блокирайте хората, които ви дразнят

Ако имате сериозен проблем с конкретен потребител, Instagram ви дава инструменти да го блокирате, но може и само да го ограничите. За да ограничите някого, посетете неговия профил, докоснете бутона с три точки за меню в горния десен ъгъл и изберете „Restrict“. Хората няма да знаят, че сте ги ограничили и можете да посетите този прозорец, за да промените нещата по старому.

 

Блокирането е по-сериозно, напълно забранява на хората да взаимодействат с вашите публикации. Ще намерите опцията „Block“ в същото меню, както по-горе. Instagram не уведомява хората, когато ги блокирате и ако те посетят страницата ви, тя ще изглежда напълно празна.

7. Почистете страницата си „Explore“

Страницата „Explore“ на Instagram ви помага да намерите нови акаунти, които да следвате. Ако видите обаче нещо на нея, което не ви харесва, докоснете го, натиснете бутона „Menu“ горе вдясно и изберете „Not Interested in This Post“.

За да нулирате страницата си Explore, изчистете историята на търсенията, като посетите страницата на вашия профил, отворете дясната странична лента и докоснете „Settings“. След това отидете до Security -> Search History. Изчистете отделни елементи, като докоснете „X“ до тях или натиснете „Clear all“.

 

Вижте как да преодолеем домашната изолация чрез новата функция Co-Watching в Instagram