Вижте още нашето видео: Как да почистим стар и пожълтял силиконов кейс и да възстановим спукан гръб на смартфон

 

Професионалните фотографи изкарват прехраната си като правят качествени снимки, които се харесват на почти всички. Тези хора имат задълбочен познания във фотографията и опит, който са трупали с години. Много рядко професионалните фотографи споделят тайните си за създаване на хубави снимки, но щом те не искат, защо пък ние да не ви ги издадем вместо тях. В това видео Digital.bg ще ви покаже 7 хитри трика, които използват професионалните фотографи за хубави снимки и то без намесата на програми за постобработка като Photoshop.  

 

 

Сигурно се чудите, как понякога в снимка двама души изглеждат почти еднакво високи, а вие знаете със сигурност, че единия е с 20см по-нисък от другия. Всичко това не се постига с Photoshop, а с промяна на перспективата и позиционирането на хората в снимката. Ако фотографа каже на по-ниския да застане 20см напред напред и вместо да снима напълно фронтално, измести кадъра малко в страната на по-ниския – ето, че двамата души в кадър ще са с по-близък ръст.

Този ефект често се прилага от фотографите, когато се снимат двойки в които едната половинка е много по-ниска от другата. Този трик е в сила както за снимки, така и при виде, като във втория случай трябва да се държи просто една постоянна равнина на снимане.

 

 

Чудите се как всички модели са толкова дългокраки? Да сте видяли някой фотограф да ги снима от горе надолу?! Разбира се, че не. По същата причина и модните дефилета се правят на подиуми, където моделите се разхождат над погледите на зрители и фотографи. Ако искате да зарядвате жена със снимка – снимайте я oт по-ниско. Ако обаче ще снимате лицето ѝ в близък портретен план, не правете тази грешка, казвайки ѝ „Сега погледни в обектива“, защото навеждайки поглед надолу, ще ѝ се образува гуша и изобщо няма да е доволна от снимката. При портретна фотография, снимайте само с камера на нивото на очите на модела в кадър. 

При снимки на човек седнал на пейка или стол. Ако краката му са прибрани назад, те ще изглеждат някак къси. Ако обаче ги дръпне леко напред, те автоматично ще станат доста по-дълги. Вече със сифурност ще използвате тази хотрост и ще ви прави впечатление когато някой друг я използва.

Ако държите в снимка нещо близко до себе си и искате акцента да е върху бего, то по-добрият вариант е да го покажете малко по-напред така. Доста по-добре изглежда нали. 

 

 

Играейки си с перспективата, можете да правите и много забавни кадри, за които ще ви е нужна и съвсем минимална подготовка. Например вземете Две кенчета или шишета с някаква напитка. Поставете ги на земята и се позиционирайте с камерата пред тях. В същата линия, но 5 метра по-назад поставете разкрачен човек. В крайна сметка във вече реализираната снимка, той ще изглежда сякаш е стъпил върху огромни шишета.

Ако нямате две, а само едно – вземете го в ръка и го наклонете настрана. Човекът който отново е на около 5 метра назад трябва да застане с две вдигнати ръце, сякаш държи огромно шише. А вие, просто с една ръка наместете шишето на правилната позиция, а с другата снимайте. Можете и просто да включите пръста си в кадър непосредствено пред камертата и да направите някой подобен смешен колаж.  

 

 

Снимайте през някакъв вид хартия, найлон, метално или прозрачно фолио, като за целта го навихте на руло и снимайте през дупката, която се получава. Този едикт ще се получи на-добре, ако имате добро околно осветление, като например това на Influfraf 800 инфлуенсърският аксесоар, който вече сме ви показвали в сайта си. Така например ако снимате през страница на книга ии вестник, ще се виждат буквите в него, а обекта отпред ще стои дефокусиран.   

 


Ще споделим с вас и един бонус трик, който ще ви позволи да си направите лесно дистанционен спусък за снимки от разстояние. Всъщност смартфонът ви има тази функция, но вие вероятно дори не подозирате за съществуването ѝ. Как не веднъж сме казвали и вероятно знаете, периферният бутон за намаляване на звука на на почти всеки смартфон служи като физически спусък за правене на снимки. Но как да го натиснете от разстояние?

 

 

Включете към аудио жака или USB Type-C порта при някои по-нови модел исмартфони своите слушалки с hands-free. Пуснете камерата и сега натискайки бутона на за намаляване на звука върху кабела, вие отново ще имате физически бутон за спусък при снимки.