Google Maps е чудесна услуга, която е харесвана от много хора. Все пак тя не е всесилна и има някои недостатъци. А може и просто да искате да пробвате нещо по-различно. Phandroid ни представя няколко алтернативи на Google Maps.

 

OpenStreetMap

Това е своеобразна „Wikipedia” за навигация. Използва безплатни данни, събрани от потребителите и всеки може да помага за развитието на картата. Разполага с GPS координати, снимки и др. Няма много функции, но за сметка на това приложението е малко и леко и работи добре директно през браузър.

 

 

Apple Maps

Приложението на Apple е само за устройства на компанията. То имаше труден старт преди години с доста бъгове. Днес обаче ситуацията е доста по-различна. Приложението е доста по-добре разработено и разполага с добри функции и работи стабилно. Използва векторна графика, което пести данни и е добре интегрирано със Siri.

 

 

Waze

Приложението е собственост на Google, но се развива самостоятелно. То има доста функции и интелигентна способност за подбор на маршрут според трафика или инциденти. Приоритизира най-бързият маршрут и улеснява навигацията в натоварените градове.

 

 

Citymapper

Това приложение е подходящо за хората, които пътуват предимно с градски транспорт. То съдържа подробна информация за спирки, различни видове транспорт и др. В някои градове може да показва дори цена на билети, маршрутни промени и времена на пристигане.

 

 

Maps.me

Подобно на Google Maps, това приложение позволява на потребителя да изтегли картите и да ги използва офлайн. Това пести трафик, особено при пътуване в роуминг. Приложението поддържа информация за трафика, градски транспорт и дори има данни за популярни пътеки за походи.

 

 

Bing Maps

Разработката на Microsoft остава позабравена, но също има доста възможности. Има високо качество на картите и навигацията. За съжаление има само сайт, но не разполага с мобилни приложения за iOS и Android. Но поддържа слоеве с много информация и опции за съхраняването на места за бърза навигация.

 

 

Here WeGo

Това е едно от старите приложения в сегмента. То е в бранша от години, като беше собственост на Nokia. В последствие беше придобито от консорциум на Audi, BMW и Daimler. Приложението събира информацията си от много източници, включително камери, Twitter и дори полицейски доклади. Използва данните, за да подбира най-оптималните маршрути.