Всички знаем кои са най-добрите уеб браузъри – Chrome, Opera, Safari са сред най-използваните от потребителите. Но какво да кажем за браузърите с отворен код? Ако обичате да използвате софтуер с отворен код, има много опции за вас.

 

От Make Use Of разгледат седем от най-добрите уеб браузъри с отворен код. Ето кои са те:

 

Chromium (Windows, Mac, Linux)

Chromium е проект за уеб браузър с отворен код на Google. Той има почти един и същ код с Chrome и по тази причина двата браузъра изглеждат визуално сходни, въпреки че Chrome не е софтуер с отворен код. Много разработчици използват Chromium като основа за собствените си браузъри – такива са Amazon Silk, Avast Secure Browser, Vivaldi, Opera, Microsoft Edge.

 

Waterfox (Windows, Mac, Linux)

 

 

Waterfox е 64-битов браузър с отворен код, базиран на Mozilla Firefox. Първоначално Waterfox бе фокусиран единствено върху осигуряването на възможно най-бързото сърфиране, но сега обхватът му се разшири. Waterfox не събира никакви данни; никой не следи какво правите в браузъра си. Единствените  данни които се събират са вашата операционна система и номер на версията, така че актуализациите да могат да се прилагат правилно.

 

Basilisk (Windows, Linux)

 

 

Друг добър браузъри с отворен код е Basilisk. Официално Basilisk е достъпен само за Windows и Linux, въпреки че има неофициална версия за macOS, която работи добре. Основните характеристики на Basilisk включват поддръжка за всички NPAPI приставки, поддръжка за WebAssembly (WASM) и поддръжка за съвременни стандарти за криптиране.

 

Pale Moon (Windows, Linux)

 

 

Pale Moon е създаден от същия екип създал и браузъра Basilisk и също е основан на Firefox. Но Basilisk се основава на потребителския интерфейс на Firefox версия 29,  Pale Moon използва по-стария интерфейс на Firefox 4 до 28, за да подпомогне персонализирането. Всъщност най-голямото предимство на Pale Moon е възможността за персонализиране. Всички разширения на Firefox работят на Pale Moon. Pale Moon има официални версии само за Windows и Linux, и неофициална за macOS.

 

Brave Browser (Windows, Mac, Android, iOS)

Brave Browser е основан на Chromium. Той блокира по подразбиране всички реклами на трети страни и вместо това е създал собствена децентрализирана рекламна платформа. Платформата се захранва от Basic Attention Token ($BAT). Създателите на Brave твърдят, че е до осем пъти по-бърз от Google Chrome и по-ангажиран към поверителността поради липса на тракери.

 

Dooble (Windows, Mac, Linux)

 

 

Ако искате браузър с отворен код, който цени вашата поверителност, трябва да проверите Dooble. Браузърът може да блокира iFrames от доставчици на съдържание на трети страни, автоматично премахва бисквитките, използва децентрализираната търсачка YaCy, а всички данни, които запазва, се запазват чрез автентифицирано криптиране. Съвсем наскоро Dooble добави поддръжка за добавки.

 

Firefox (Windows, Mac, Linux, Android, iOS)

Никой списък с най-добрите уеб браузъри с отворен код не би бил пълен без Firefox. Това е вторият най-популярен браузър в света след Google Chrome. Той е и единственият браузър в този списък, който се предлага на трите основни десктоп платформи и на двете водещи мобилни операционни системи. Въпреки предимствата си, Firefox не е перфектен. Няма автоматизиран превод на уеб страници и е известно, че актуализациите инсталират добавки без разрешението на потребителя.

 

Вижте 5 уеб браузъра за Android, които предлагат специални функции