Microsoft официално отхвърли Paint през юли 2017 година. Разбира се, приложението не е актуализирано от Windows 7 така или иначе, така че това едва ли е новина. Въпреки, че то ще остане достъпно чрез  Windows Store, очевидно е дошъл края на MS Paint и Microsoft съсредоточават работата си изцяло върху Paint 3D.

 

Може би е време да започнете да търсите безплатни алтернативи. От Make Use Of  препоръчват тези 7 безплатни алтернативи на Microsoft Paint.

1. Paint.NET

Paint.NET стартира като студентски проект през 2004 година, но оттогава се превърна в един от най-добрите безплатни редактори на изображения в операционната система Windows. Paint.NET е снабден с функции, които правят това приложение блестящо – слоеве, огромен брой специални ефекти, неограничен брой пъти за undo/ redo функцията, масив от инструменти за рисуване на фигури и най-важното за много потребители, почти безкраен брой плъгини.

2. IrfanView

Ако Paint.NET е твърде сложен и търсите нещо по-основно, IrfanView може да бъде инструмент за вас. Някои от основните функции са почти идентични с Microsoft Paint. IrfanView предлага и някои функции, които липсват в Paint, но които правят използването на приложението по-лесно и по-приятно. Например има предварителен преглед на изображения, поддръжка на повече файлови формати и дори възможност за отваряне на анимирани GIF файлове.

3. Pinta

Създателите на Pinta са били вдъхновени от MS Paint, за това то може да ви се стори изключително познато. Приложението обаче не е толкова функционално, което го прави по-добра алтернатива за хора, които искат да ползват опита си от Microsoft Paint, но без всички допълнителни функции, които никога няма да използват. Pinta поддържа слоеве, предлага неограничена история, има 35 ефекти и включва лесни за използване инструменти за рисуване.

4. Krita

Krita е насочен към дигиталните художници. По-конкретно, приложението е насочено към художници, илюстратори и хора, работещи в индустрията за визуални ефекти. Това обаче не означава, че това не е чудесно средство за хора, които искат алтернатива на Microsoft Paint. Ако решите да го изтеглите, ще можете да се насладите на набор от полезни функции, които липсват в Paint.

 

Те включват бърз избор на цвят (кликнете с десния бутон на мишката върху цвят, който искате да изберете), стабилизатори на четките (перфектно, ако чертаете с мишка) и векторни, филтърни, групови и файлови слоеве. Krita предлага и някои от най-добрите инструменти за рисуване на форми.

5. Photoscape

Photoscape се фокусира основно върху редактирането на снимки. Ако използвате Microsoft Paint за редактиране на снимките си, това е идеалният заместител. Много от инструментите, които предлага, са фото-ориентирани и отсъстват в Paint. Можете например лесно да комбинирате няколко снимки в едно изображение или да гледате снимките си в слайдшоу. Можете също така да конвертирате изображения от RAW формат в JPEG, да разделите снимките си на няколко части, да използвате Photoscape, за да преоразмерите изображението, да регулирате яркостта и цвета, да промените баланса на бялото, да коригирате фоновото осветление, да добавяте текст, да рисувате върху снимките, да добавяте филтри, да премахвате ефекта "червени очи" и др.

6. Fotor

Първоначално Fotor беше редактор на изображения, базиран на облака, но в наши дни можете да изтеглите софтуера като самостоятелно приложение за Windows, което ще работи офлайн. Подобно на Photoscape, редактирането на снимки с Fotor е лесна и приятна работа, но също така работи добре за редактиране на скрийншоти и други изображения.

Fotor е напълно безплатен за изтегляне и използване, но също така е единственото приложение в този списък, което предлага платена версия. За $ 3.33 на месец, получавате 100 нови ефекта, голям брой стикери и фоторамки, професионални тъч инструменти и безпроблемно преживяване.

7. Pixlr

Pixlr е един от най-добрите онлайн редактори, от който може да се възползвате, ако не искате да запълвате ценно пространство от хард диска на компютъра си. Тук ще откриете всички основни неща, които бихте очаквали, както и усъвършенствани функции като зацапване, замъгляване, слоеве и дълъг списък с филтри и ефекти. Разбира се, ще може да ползвате Pixlr само ако имате надеждна интернет връзка.

 

Вижте как да правим добри нощни снимки със смартфон