Googlе постоянно се опитват да привличат вниманието ни към любопитни исторически събития на началната си страница, като интереса се увеличава още повече, когато те са свързани с европейския континент. Днес компанията промени своето лого, за да ни информира за най-стария астрономически часовник на планетата, който въпреки завидните си години продължава да работи безотказно и до ден днешен.  Въпросното съоръжение се намира в южната фасада на сградата на общината на Прага, Чехия, която е разположена на историческия площад "Староместки намести" и е монтират в далечната 1410 годинa.

 

Другата интересна подробност е, че това е и третият най-стар часовник на планетата ни и културна забележителност, която ежегодно привлича огромен брой туристи в столицата на Чехия. Самият механизъм се състои от три основни компонента: астрономически циферблат, който представлява разположението на Слънцето спрямо Луната, но също т.нар. "The Walk Of The Apostles", показващ движението на апостолите в специални фигури, движещи се върху него, както и допълнителна част символизираща месеците от годината.  Според местна легенда самия град ще пострада, ако бъде пренебрегван часовника, като за това трябва да потвърди специален механизъм, който наподобява кимане с глава, а легендата твърди, че единствената надежда за жителите е малко момче, което е родено в нощта на Нова година.

 

 

Самият часовник е построен от Микулаш от Кадан и Ян Шиндел, който е професор по математика и астрономия в Charles University и първото му споменаване на печатен носител датира от 9 октомври 1410г. За последно той е обновен през есента на 2005г., когато са подменени долния пръстен и статуите около него, които вече са покрити с мрежа, за да ги предпазва от набезите от гълъби и други птици. Без никакво съмнение можем да кажем, че и до ден днешен това е едно от най-интересните места, които можете да посетите в Централна Европа, което в голяма степен се дължи и на уникалния часовник, който е разположен в "сърцето" на Прага.

 

Вижте кой създава изображенията Google Doodles