Приложението Cortana определено е едно от най-големите преимущества на Windows 10, а сега вече е налично и за настолни компютри. Потребителите на Windows телефони най-вероятно вече са запознати с тънкостите му, но тези, които никога не са използвали виртуален асистент, е съвсем възможно да се чувстват изгубени. Но независимо дали сте нов, или отдавна сте се запознали с Cortana, тези нейни функции за Windows 10 си струва да се опитат.

 

Търсене в мрежата

Това е едно от главните свойства на Cortana и със сигурност работи отлично. Просто ѝ кажете нещо и тя ще го намери, използвайки Bing. Също така, въпреки че шансът е малък, ако не разбере нещо, което казвате, може да потърси и него.

 

Но ако Bing не Ви устройва, не се паникьосвайте. Ако използвате Firefox или Chrome, това ще Ви помогне да превърнете браузъра си в доста по-апетитен. И въпреки това, се подгответе за малко допълнителна работа, а за Chrome трябва да изтеглите и някои допълнителни услуги.

 

Отваряне на приложения

Докато старите версии на Cortana бяха малко повече от гласово-контролирана търсачка, сега всичко е променено, откакто пуснаха Windows 10. Първото, от което ще искате да се възползвате, е възможността да отворите приложение само с няколко думи.

Единственото, което трябва да направите, е да кликнете върху иконата на микрофона и да кажете „хей, Cortana”, ако имате тази услуга инсталирана. След това инструктирате компютъра си да отвори желаното приложение. Например „open Spotify”, и тя ще го отвори.

Ако вече имате шорткът към приложението все пак, може би тази команда няма да Ви спести толкова много време, но определено е полезна, когато искате да отворите нещо рядко използвано.

 

Изпращане на имейл

Въпреки, че все още има приложения, които Cortana не разпознава, повечето са съвместими с виртуалния асистент. Например ако имате имейл акаунт в Outlook, можете да диктувате на Cortana и така бързо да напишете имейл.

Преди да започнете, обаче, бъдете сигурни, че човека, на когото ще изпращате имейл е в списъка Ви с контакти. Можете да го назовете по първото му име, като например „send an email to Mary”. След това казвате предмета и самия текст на писмото, а Cortana пише вместо Вас. Имате възможност да използвате клавиатурата, за да поправите някакви грешки, ако има такива, а след това, отново само с гласови команди, да изпратите писмото. Тази функция е много полезна ако искате да изпратите имейл, свързан с нещо, което гледате на екрана.

 

Контролиране на плейлиста с музика

Независимо дали слушате музика, докато готвите или искате да прескочите песен без да нарушавате концентрацията си по време на работа, гласовите команди за контролиране на музиката, са едно от най-добрите неща, за които можете да използвате Cortana.

Доста голямо разнообразие от гласови команди е въведено, за да улесни максимално достъпа. По принцип най-натурално ни се струва “next track”, но същата работа върши и „skip song”. И въпреки, че можете да сменяте тракове без проблеми, Cortana все още не може да пуска песни по име с гласова команда.

 

Уговаряне на среща

Това е още една функция, която разчита на профила Ви в Outlook, затова, ако мислите да я използвате, по-добре се регистрирайте. От там нататък е лесно. Просто казвате на Cortana “schedule a meeting” и тя ще отвори прозореца, за да получи детайли.

Услугата също работи много добре с напомнянията. Ако се притеснявате, че ще забравите за срещата си, кажете на Cortana “remind me about my meeting”, и тя ще направи всичко необходимо да пристигнете, и то навреме.

 

Изключване на безжичния Интернет

Cortana също има достъп и до настройките на Wi-Fi и самолетен режим. Кажете на компютъра си да включи или изключи безжичния Ви Интернет и това ще бъде направено за няколко секунди, без въобще да Ви се налага да бърникате из настройките.

Това може да не Ви се струва революционно, но със сигурност с времето ще се развива и ще става все по-добро. А Cortana ще ни спести много нерви и занимаване с менюта и настройки. Дали пък няма да е хубаво да командваме компютъра си само с гласа си, а той да върши всичко, което му заповядаме?