Информацията на Digital Trends ще е изключително интересна за планинари, катерачи, туристи и хора с активен начин на живот. Компаниите, специализирани в производство на спортни стоки, връхни дрехи и туристическо оборудване, инвестират много средства за подобряване ефективността на продуктите си, а иновациите винаги са играели решаваща роля в отрасъла.

 

От информацията по-долу, може да научите повече за тези 6 високотехнологични материала за производство на спортни стоки и дрехи.

 

Gore-Tex

Материалът Gore-Tex е водонепромокаем, който също така включва дишаща мембрана, за да се предотврати изпотяването. Той даде възможност на производителите да създават дрехи, които са удобни за носене, и предпазват при дъжд. Преди въвеждането на Gore-Tex, екипировката предпазваща от дъжд често задържаше влагата далеч от тялото, но причиняваше прегряване на тялото и потта се лееше като дъжда.

 

С течение на годините Gore-Tex се разви драстично и качествата на материала се подобриха значително и вече може да бъде използван в голямо разнообразие от продукти, включително якета, ботуши, ръкавици, шапки и др.

 

PrimaLoft

PrimaLoft е материал първоначално разработен за американската армия през 1983 година. Това е термоизолационен материал  от синтетичен микрофибър, който се използва в голямо разнообразие от продукти, включително якета, ръкавици, спални чували, обувки и много други неща.

 

Подобно на Gore-Tex, PrimaLoft също продължаваше да се развива през годините и сега се предлага в разнообразие от различни версии, предназначени за различни продукти. Например, PrimaLoft Gold е разработен за използване за висококачествени връхни дрехи и спални чували, а PrimaLoft Silver е създаден за дрехи, които се носят по-близо до кожата.

 

PolarTec

Най-точно материалът PolarTec може да бъде описан с думите – синтетично руно. Изработен от полиестер, той се използва в якета, шапки, пуловери и други предмети, имащи за цел да ни затоплят при ниски температури. Първоначално проектиран, за да имитира истинската вълна, PolarTec предлага много от качества ѝ, но е по-тънка и лека версия. Той е силно водоустойчив, поддържа способността си да изолира дори когато е мокър и бързо изсъхва, което може да бъде от решаващо значение за спорт на открито. Той също така предлага добро съотношение топлина към тегло, устойчив на пламък е и хипоалергичен. Днес има различни варианти на материала, предназначени за различни цели.

 

Cordura

Първоначално разработен от DuPont през 20-те години на миналия век, Cordura е  високотехнологичен продукт, създаден от ултра здрави полиамидни нишки, подложени на специална термообработка, в следствие на която, стават 10 пъти по твърди и здрави от нормални синтетични нишки със същото тегло. Заради неоспоримата и доказана дълготрайност и надеждност, Cordura е особено подходящ за изработката на туристически раници.

 

Thinsulate

През 1979 година 3M представи нов синтетичен изолационен материал, наречен Thinsulate. Thinsulate влакната са с диаметър само 15 микрометра, което е значително по-малко от полиестера. Материалът традиционно се използва като изолиращ агент при връхно облекло, ботуши, ръкавици и шапки.

 

eVent

Друга водоустойчива и дишаща тъкан eVent. Тя е предназначена да държи влагата далеч от тялото по време на нашите развлечения на открито. Този материал се различава от другите по това, че съдържа милиони малки пори, които позволяват на облеклото ни да изсмуче топлина от тялото ни както и потта, но тя рядко се появява, тъй като този процес, наречен „Direct Venting” има за цел да предотврати изпотяването.

 

Вижте 8 бързо разрастващи се технологии, за които е добре да сме подготвени