Android P е кодовото име на новата версия на популярната мобилна операционна система. Тя все още се разработва от Google и ще бъде представена по-късно тази година. Въпреки това Google вече разкрива някои детайли около най-интересните новости, съобщава AndroidCentral. Ето и няколко от най-любопитните неща, които трябва да знаем за Adnroid P.

 

Любопитно: Смартфоните с Android P ще имат по-добра система за отключване на дисплея чрез шаблони

 

Позициониране на закрито

Android P ще може да навигира потребителите чрез Google Maps и на закрито, например в молове. За целта ще се използва технологията WiFi Round-Trip-Tiime, която е част от стандарта 802.11mc. Смартфонът и рутерите в сградата ще трябва да поддържат този стандарт, за да може той да се използва. Така че първоначално това няма да е разпространена функция, но с времето може да стане.

 

Още по-добри известия

Секцията с известия в падащото меню на Android ще стане още по-интерактивна. Ще могат да се показват изображения, прикачени файлове в съобщенията и др. Това ще улесни бързия преглед на съобщенията. Новият стил ще се използва от приложенията, които ще могат да се възползват от допълнителни функции и възможности.

 

По-добра защита на личните данни

Android P ще въведе нова система, която ще блокира приложения на фонов режим да имат достъп до камерата, микрофона или някои сензори. Така ще се прекрати практиката приложения да записват потребителите без тяхното знание. Освен това Andorid P ще криптира и бекъпите, а приложенията ще имат по-добър достъп до системата за пръстов отпечатък за повече функции и по-голяма сигурност.

 

Поддръжка на повече камери

Смартфоните с двойни камери са много модерни, но те работят чрез допълнителен софтуер. Android P ще направи системна поддръжка за тях, което ще позволи те да се използват едновременно. А това означава още по-големи възможности за разработчиците и компаниите да създават интерактивни услуги, интересни функции и системи.

 

Поддръжка на ивицата от iPhone X

iPhone X има дисплей на целия преден панел, като в горната му част има малка ивица, която е за камерата, говорител и сензори. Този дизайн привлече доста критики, но спечели и немалко фенове. Те даже са доста и някои конкуренти също предлагат подобни телефони. Затова Android P ще поддържа този формат на дисплея, като ще може да се съобразява с наличието на ивицата и да подрежда иконите и изображенията подобаващо.

 

Все още не е готов

Android P за сега се предлага като тестова версия само за разработчици. Той не е готов да се използва в ежедневието. Потребителите ще трябва да се въоръжат с още малко търпение преди Android P да е готов за тях.

 

Още от Digital: Финалната версия на Android P ще е достъпна официално през есента