Производството на храни, обработката и транспортирането им е причината за отделянето на огромно количество емисии парникови газове в атмосферата. Освен това се губят огромни количества храна всяка година в някои части на света, докато в други региони хората страдат от недохранване.

 

За щастие, селскостопански инженери и учени работят усилено, за да се увеличи производството на храни, да се осигурят по-чисти селскостопански процеси и да се разработят по-екологични опаковки.

 

Благодарение на Engadget можем да научим повече за тези 6 технологии, които ще променят храната ни.

3D принтери за храна

В научно фантастичните филми отдавна сме виждали как ястията магически се появяват при натискане на един бутон. Днес ние сме на една крачка разстояние от това бъдеще, благодарение на 3D принтерите за храна.

 

Green Wheel на миланското студио Design Libero

Определението за „храна за астронавти” може да се промени скоро, благодарение на чудната градинка разработена от миланското студио Design Libero, наречена Green Wheel. Много учени са търсили начини как да помогнат на астронавтите да ядат здравословна храна, но този опит може да е от полза и нас, тук на земята. Green Wheel е автономна ротационна градина, която може да се отглежда във всяко жилище.

 

Биоразградими опаковки, направени от водорасли

Пластмасовите бутилки и опаковки замърсяват природата. Те са евтини за производство, но рециклирането им е трудно и скъпо. Исландският дизайнер Ари Йонсон е успял да създаде алтернативни опаковки за еднократна употреба от водорасли.

 

Месо, отгледано в лабораторни условия

Консумацията на месо, отгледано в лабораторни условия, ще бъде еко алтернативата за онези почитатели на месните изделия, които не искат да станат вегетарианци, но същевременно са загрижени за това как храната, която консумират, влияе на околната среда и климата. Според учените от Оксфорд и Амстердам, отглеждането на месо в лабораторни условия (вместо добиването му посредством традиционното животновъдство) ще допринесе за отделянето на много по-малко парникови емисии в атмосферата.

 

Вертикални ферми

Целта на вертикалните ферми е да се избегнат проблемите, свързани с отглеждането на зърнени култури в райони, страдащи от суша или болести по растенията, разположени на стотици километри от населените места, където се консумират. Растенията във вертикалните ферми могат да бъдат отглеждани с помощта на икономични безпочвени хидропонични системи и LED лампи, имитиращи слънчевата светлина. Освен това управлението им е много лесно: въртящите се рафтове с растения се контролират от софтуер, който гарантира, че всяко от тях получава еднаква светлина и равномерно разпределена вода.

 

По-продуктивни култури

Учените намериха начин да използват естествена генетична мутация за получаване на по-продуктивни култури. Те са кръстосали вид мутирала царевица с традиционни царевични култури за производството на по-големи житни класове, без да се променят всички други аспекти на самата царевица. Резултатът е увеличаване на добивите до 50 %.

 

 

Вижте вече можем да изчисляваме калориите на храните от търсачката на Google