Спомняте ли си Clippy, помощникът в Microsoft Word?  Ако е така, то тогава навярно използвате текстообработващата програма от дълго време. Clippy се появи в Microsoft Office през 1997 година и неговото ненадейно изскачане и питане дали нямате нужда от помощ дразнеше потребителите.

 

Но има много по-малко известни функции, за които трябва да знаете, ако искате да сте наистина опитни с Microsoft Word. По-долу, в списъка на Make Use Of, ще откриете няколко важни функции на Microsoft Word, които са скрити от погледа, но могат да направят работата ви по-лесна.

1. Скрийте лентата на Microsoft Word с клавишна комбинация

Натиснете Ctrl + F1, за да скриете лентата на Microsoft Word.

 

 

Кликнете върху Ribbon Display Option и изберете „Auto-hide Ribbon“, за да настроите автоматичното ѝ прибиране. Това е малката стрелка до бутона за минимизиране отгоре.

 

 

Режимът „Distraction free reading“ е достъпен от версия 2013 насам. Проектиран за таблети, режимът за четене работи добре и на лаптопи. Достъпът до него е мног бърз с клавишната команда ALT + W-F (клавишите W и F се натискат едновременно).

 

По избор, използвайте бутоните по подразбиране:
- (В менюто на лентата) View -> Read Mode.
- (В лентата на състоянието) Бутонът „Read Mode“ вдясно.

2. Реорганизирайте с Outline View

Ако се използва добре, Outline View може да увеличи вашата производителност с големи документи с 50%. Отидете в View -> Outline. Outline View ви помага да прецизирате организацията на сложни документи, като подреждате текстови блокове и използвате девет нива на заглавия. Outline View извежда специална лента с инструменти, наречена Outlining.

 

3. Използвайте функцията Click and Type

Кликнете двукратно върху произволно място и започнете да пишете. Не е нужно да се притеснявате за позиционирането на курсора, ако не искате. Функцията „Click and Type“ се появи с Word 2002, но работи само в изгледите „Print Layout“ и „Web Layout“.

4. Конвертиране на таблици в графики в 3 стъпки

Word улеснява преобразуването на информацията от една таблица в диаграма. Точно така, може да създавате диаграми в Word вместо да ги вмъквате от Excel. Изберете таблицата с данните и следвайте тези три стъпки:

- Кликнете върху таба „Insert“.

- Кликнете върху инструмента „Object“ в „Text“ и отворете „Object dialog box“.

 

- От списъка „Object Types“, изберете „Microsoft Graph Chart“ и кликнете върху „OK“.

 

Можете също да форматирате тази графика с различен тип диаграма. Кликнете два пъти върху графиката си. Кликнете с десния бутон на мишката в бялото пространство, което е в границите на графиката и изберете „Chart Type“.

5. Въвеждайте уравнения в Word

В най-новите версии на Word функцията е позната като Equation (достъпна от Insert > Symbols Group -> Equation).

 

Изберете Insert -> Equation -> Insert New Equation.

 

 

Използвайте „Equation Toolbar“, за да проектирате свои уравнения – по математика, физика или химия.

 

6. Запазване до 24 елемента в клипборда

В таба „Home“ кликнете върху малката стрелка сочеща надолу до „Clipboard“, за да разкриете панела. Алтернативен начин е натискането на Ctrl + C два пъти, за да отворите „Clipboard Panel“. Сега можете да изрязвате и копирате множество елементи и да ги премествате навсякъде в документа или между отворени програми на Office.


 

Използвайте „Options“ на клипборда, за да контролирате неговите функции.

 

Вижте най-добрите алтернативи на Microsoft Word 2019