Трябва да си признаем, че технологията направи живота ни значително по-лесен. Помислете само колко много задачи вече можете да „възложите“ на роботи и интелигентни устройства.

 

Roomba революционизира начина, по който почистваме подовете в домовете си, но има и много други роботизирани устройства, които можем да използваме, за да се справим с най-изтощителните и най-отегчителни домашни задачи.

 

От Make Use Of научаваме повече за тези 6 робота, които могат да свършат вашата работа у дома.

1. Автономична косачка: Husqvarna Automower 430X

Ако имате двор, тази косачка ще ви бъде от голяма полза. Тя е снабдена с различни сензори, които улесняват придвижването ѝ в пространството. Освен това роботизираните косачки като тази разполагат с механизми за безопасност, които предотвратяват домашните произшествия. Оказва се, че те дори са по-безопасни от обикновените косачки.

 

 

2. Смарт прахосмукачка: ILIFE V8s Robot Vacuum

Интелигентните прахосмукачки не са от скоро на пазара, но с течение на времето технологията стана по-достъпна и разбира се, по-напреднала. Днес вече могат да се закупят високоинтелигентни прахосмукачки с многобройни автономни функции, включително откриване на стълби, картографиране на зони и автоматично включване към станцията за зареждане.

 

 

3. Робот за сгъване на дрехи: FoldiMate Laundry Folding Machine

Сгъването на чистите дрехи не е тежка работа, но определено отнема време. Така че не е чудно, че учените създадоха робот за сгъване на дрехи. Машината FoldiMate беше представена на CES 2018. Използвайки изкуствен интелект (AI), роботизираната сгъваема машина може да се научи да сгъва дрехите според вашите предпочитания.

 

 

4. Интелигентна ютия: Effie Smart Iron

Гладенето е работа, която трябва да вършите, ако искате дрехите ви да изглеждат добре и чисти. Но когато разполагате с много дрехи, гладенето може да бъде един изтощителен процес. Затова в момента се разработва автоматичен робот за гладене. Интелигентната ютия може и да е удобно въведение, но имайте предвид, че се нуждае от много повече място от една стандартна ютия.

 

 

 

5. Робот за почистване на прозорци: HOBOT-188 Window Cleaning Robot

Този тип робот съществува от известно време, но в много по-голям мащаб само за почистване прозорците на търговски сгради и небостъргачи. Това скоро ще се промени и технологията вече ще е достъпна за употреба в домашни условия.

 

 

6. Робот за почистване на тоалетни чинии: SpinX Toilet Cleaning Robot

Робот, който всеки би искал да има у дома си, нали? За съжаление, обаче, подобно на интелигентната ютия, тази технология все още е в ранните си дни на развитие. Екипът на SpinX скоро обяви SpinX Toilet Cleaning Robot. Устройството включва технология за сканиране, което го прави подходящ за различни видове тоалетни чинии. Altan Robotech също представи своя версия на портативен почистващ робот за тоалетни чинии, който има подобни функции като сканиране и откриване на близки предмети.

 

 

Вижте 5 нови професии, които ще се появят в ерата на роботите