Няма съмнение, че изкуственият интелект (AI) и другите най-нови технологии ще променят из основи живота ни, в това число и работните места. Според едно изследване, 47% от съществуващите в момента работни места в Америка са изложени на висок риск от потенциална автоматизация през следващите десетилетия.

 

Кои са професиите, които ще понесат най-много ефектите от AI революцията? Има ли нещо, което хората могат да се надяват да направят с това? Информацията на Digital Trends може да ви помогне да си отговорите на тези въпроси.

Адвокати

Днес да си адвокат е престиж, това е доста добра работа, от която се печели много. Но наемането на адвокат е скъпо, а значителна част от това, което правят адвокатите ежедневно, се оказва много по-рутинно, отколкото очакваме. Докато действителната юридическа работа все още изисква хора, AI може да помогне за изпълнение на редица рутинни задачи, вариращи от правно разкриване (досъдебното производство, в което адвокатите решават кои документи са свързани с дадено дело) до създаване на договори. Изкуственият интелект дори може да се справи с глобите за паркиране и да се занимава с разводни дела.

 

Комбинацията от право и компютърни науки би могло да остави без работа много адвокати и да намали цената на тези услуги.

Журналисти

Дали ще се използват ботове за генериране на спортни доклади и други новинарски статии или опити за използване на AI за по-задълбочена разследваща журналистика, но изкуственият интелект фундаментално ще трансформира и журналистиката.

 

Изкуственият интелект обаче не трябва да бъде възприеман като враг. Оказва се, че ботове могат да бъдат изследователите, за които един журналист винаги е мечтал, тъй като те са в състояние да извлекат статистически данни и да откриват интересни модели в данните, които могат да доведат до напълно нови начини за разказване и представяне на новините.

Изкуственият интелект би могъл да бъде използван и за персонализиране на написаните от хора истории според читателите въз основа на тяхното знание, местоположение, възраст или ниво на четене. Това може да популяризира работата на авторите сред още по-широка аудитория.

Шофьори

В книгата си от 2004 година „Новата дивизия на труда”, икономистите на MIT, Харвард Франк Леви и Ричард Мърнайн твърдят, че компютърът никога няма да може да управлява кола, поради огромната сложност на информацията свързана с тази задача.

 

Днес вече знаем, че това е крайно невярно твърдение. Самоуправляващите се автомобили на Google, вече са изминали хиляди мили, при това успешно. Флотилиите автономни превозни средства, собственост на компании като Uber, ще окажат огромно въздействие върху професионалните таксиметрови шофьори.


Нещата не изглеждат обнадеждаващи и за инструкторите. Едва ли децата, родени през 2018 година, ще трябва да преминават изпит за шофиране? Може би е дошло времето в което шофьорите трябва да мислят за преквалификация.

Готвачи

Може би си милите, че компютрите няма как да са готвачи, защото близостта до горещите печки няма да им се отрази добре, но бъркате. Винаги може да очакваме изненади от изкуствения интелект. Вече има създаден готвач-робот, който използва технологията на IBM Watson. Наречен е готвач Уотсън, и е в състояние да генерира изцяло нови рецепти от нулата.

 

Ако ресторантите предпочетат готвачи роботи и към тях добавят дронове за доставка на храната по масите, дори няма да има нужда от хора сервитьори. Както и в много области, хората, които са готови да се възползват от технологията, могат само да печелят от това. Ако сте готвач, бихте могли да използвате роботи, за да приготвяте идентични ястия според вашите спецификации в по-големи количества, отколкото можете сами да готвите. Използването на технологии като 3D печат на храни също ще направи възможно създаването на съвсем нови ястия.

Финансови анализатори

Както адвокатите, работата във финансовия сектор традиционно е високо платена. Въпреки това, все по-често AI поема контрола и тук. Компютрите могат да наблюдават модели и да извършват сделки по-бързо, отколкото дори най-добрите анализатори хора. Според някои оценки около 30% от работните места в банковия сектор ще бъдат заети от изкуствения интелект през следващото десетилетие.

 

В бъдеще ще има по-малко работни места в този сектор, но със сигурност ще ги има. Специалисти, които могат да съчетават знанията си от финансовия сектор с компютърните науки и математиката, винаги щ са силно търсени, за да помогнат в разработването на алгоритми.

Медици

Независимо дали става въпрос за алгоритми, които могат да направят диагнози за заболяване или да направят препоръки за най-доброто лечение на рак, или помагат за лечение на физически разстройства или дори роботи, които извършват операция, няма никакво съмнение, че най-новата технология ще има голямо влияние върху редица медицински професии.

 

Според много анализатори, изкуствения интелект няма да е заплаха за лекарите, защото винаги ще има нужда от хора в тази област, по-скоро AI ще улесни работата им и в резултата на това броят на лекарите и здравните работници ще се увеличи.

 

Вижте 5 термина свързани с изкуствен интелект, които е добре да знам