Велокомпютрите са малки устройства, чрез които всеки запален велосипедист може да следи своята скорост, дистанция, времена и други статистики. Те са много полезни за подобряване на резултатите, но са и доста скъпи. Може да си спестите средства като превърнете смартфона си във велокомпютър. Нужно е единствено подходящо приложение, а MakeUseOf ни представя цели шест подходящи за тази цел.

 

Jepster

Това приложение използва GPS-а на телефона, за да дава информация в реално време. То поддържа добавяне на маршрути и навигация, както и да се изтеглят трасета през Strava. Приложението следи време, скорост, дистанция, обиколки, темпо, пулс, влага. Също така има и функция за автоматична пауза – статистиката спира, когато и потребителят спре, например на светофар. Приложението е безплатно, но с допълнителни покупки.

 

 

Bike Tracker

И това приложение използва GPS, за да следи местоположението, движението и скоростта на велосипедиста. То също позволява добавяне на маршрути и следи време, дистанция, калории, средна скорост, височина. Също така поддържа въвеждане на лични данни като тегло за по-точна статистика. Приложението пази история с изминатите маршрути. То е безплатно, но с допълнителни покупки.

 

 

Bike Computer

Приложението има семпъл интерфейс, но с много функции и възможности. Сред тях са дори възможност за изпращане на SMS до избрани контакти при спешен случай с данните за местоположението. Също така поддържа автоматична пауза, следи множество критерии дори температурата. Може да се свърже и с допълнителни сензори като пулсомер за още по-детайлен анализ на физическото натоварване. Има и елемент на социална мрежа с опция за споделяне на идеи и задаване на въпроси. Приложението е безплатно, но с покупки.

 

 

CycleDroid

Това предложение също използва GPS и следи множество фактори. Интерфейсът е удобен като позволява лесен преглед на прекараното време в изкачвания или спускания, дистанция, скорост и др. Могат да се добавят маршрути и се създават графики с различните постижения. При въвеждане на възраст, пол и тегло, приложението дава и по-точна информация за изгорените калории. Приложението е подходящо и за начинаещи. То е безплатно, но с покупки вътре.

 

 

Ride with GPS

Приложение, което залага на семплата функционалност. То поддържа GPS, улеснява планирането на маршрут, както и идеи за трасета. Информацията, която показва, включва скорост, височина, дистанция, продължителност. Има и функция за автоматична пауза, както и гласова навигация. Могат да се свързват и допълнителни устройства и сензори през Bluetooth. Приложението е безплатно, но с покупки.

 

 

Strava

Популярно фитнес приложение с много функции. То може да следи различни спортове, включително колоездене. Поддържа основните функции, но допълнителните са платени. Сред тях са следенето на пулса, планирането на маршрут и др. Могат да се добавят допълнителни устройства чрез Bluetooh. Приложението е безплатно като цяло, но както споменахме, част от допълнителните функции са платени.