От Info World смятат, че повечето Android потребители не знаят и половината от нещата, които техните телефони могат да правят – дори когато става въпрос за най-основните функции на платформата.

 

А някои от основните възможности на Android могат да повишат производителността на хората занимаващи се не само с бизнес като им спестят доста нерви и време. Разгледайте тези шест съвета на медията и вижте дали има нещо, което ви липсва или може би сте забравили.

1. Как да намирате и управлявате файлове на вашия телефон

За разлика от други мобилни платформи, Android третира телефона ви като компютър, което означава, че флаш паметта му се третира като хард диск, до който можете да получите достъп, да преглеждате и манипулирате с информацията на него, когато е необходимо.

 

Последните версии на Android имат вграден файлов мениджър, но той е малко ограничен от към възможности и е труден за намиране. Можете да стигнете до него, като отворите раздела „Storage“ на системните си настройки, след това превъртите до края на екрана и докоснете „Explore“.

 

Ако искате нещо по-мощно, в Play Store ще откриете много алтернативи на трети страни.

2. Как да премествате файлове между вашия телефон и компютър

Android ви позволява да свържете устройството си с десктоп компютър и да преглеждате съдържанието му, както бихте направили с всяко друго външно устройство.


За Windows, включете телефона си в свободен USB слот на вашия компютър, след това отключете устройството и потърсете съобщението „Use USB To“. Докоснете го, изберете „Transfer Files“ и телефонът ви трябва да се показва като външен източник на мултимедия, когато отворите Windows File Explorer.

 

За Mac това е малко по-сложно, първо трябва да изтеглите и инсталирате на компютъра си програмата Android File Transfer. След като направите това, следвайте същите стъпки за свързване, както при Windows.

3. Как да спрете Android да проследява вашето местоположение

Влезте в секцията Location на системните настройки. Там можете да промените режима на проследяване на местоположението на устройството си или да деактивирате напълно тази функция. Но имайте предвид, че това ще повлияе на други функции, както върху някои от приложенията, така и върху цялостната работа на телефона ви.

 

Ако искате местоположението ви да е достъпно, но да спрете Google да го регистрира, отидете в секцията Google на системните настройки (или в приложението Google Settings, ако използвате по-старо устройство) и докоснете „Personal Info & Privacy“, а след това „Activity Controls“. След това докоснете „Google Location History“ и изключете функцията.

Можете да видите какви данни Google вече е записал за вас, като докоснете „Manage Activities“ в долната част на същия екран. Ако искате да изтриете цялата или част от историята на местоположенията си, докоснете иконата на менюто в горния десен ъгъл на екрана, изберете Settings и превъртете до долната част на екрана, за да намерите тези опции.

4. Как да създадете Wi-Fi точка за достъп

Влезте в системните настройки на телефона си и потърсете More в секцията Wireless & Networks. Точната формулировка и разположение може да се различават при различните устройства, така че ако не виждате „More“, потърсете нещо, в което се споменават „wireless“ и „network settings“ или думата „hotspot”.

 

Изберете „Tethering & Portable Hotspot“ на следващия екран, след това включете опцията „Portable Wi-Fi Hotspot“. Използвайте опцията „Set Up Wi-Fi Hotspot“, за да дадете на мрежата си разпознаваемо име и да сте сигурни, че тя е защитена с парола.

5. Как да блокирате известия от дадено приложение

Известията са чудесни, но в даден момент може да се окажат голям проблем за вашата концентрация. Ако дадено приложение стане прекалено разсейващо и не можете да намерите очевиден начин да отклоните агресивността му в собствените си настройки, натиснете и задръжте едно от неговите известия. След това ще видите няколко опции, от които да избирате.

6. Как да увеличите текст или други елементи на екрана

Тези опции може да откриете в секцията Accessibility на системните настройки.

 

Вижте как да използваме Android смартфона си като проследяващо устройство