Gmail не е нова услуга и навярно я ползвате от години, но поради бързите темпове с които тя се променя, може да се окажете в позиция, в която имате нужда от малко полезни съвети за това как да извлечете повече ползи от нея.

 

От Mashable научаваме за тези 6 полезни трика за Gmail. Благодарение на тях ще се възползвате от предимствата на Gmail и ще извлечете максимума от профила си.

1. Спестете малко ценно място

Gmail search функцията ви позволява да филтрирате съобщенията си  по подател, размер на файла, прикачени файлове, видеоклипове в YouTube или други. Просто въведете команда в лентата за търсене, последвана от ключовите думи, които търсите и Gmail ще намери всички свързани имейли, за да ги прегледате и евентуално изтриете. На support.google.com можете да намерите пълния списък с оператори за търсене на Gmail.

2. Активирайте  'Undo Send' и въздъхнете с облекчение

Потенциално животоспасяващата функция “Undo Send” на Gmail бе въведена през 2015 година, така че вероятно сте чували за нея, но ако не сте сигурни как да я активирате, за съжаление тя ще бъде безполезна за вас.

 

За да я активирате, кликнете върху настройките в горния десен ъгъл на профила ви в Gmail. Изберете “Settings” от падащото меню и поставете отметка в квадратчето до  “Enable Undo Send”. След това ще получите опцията да зададете период на изпращане на имейла от 5, 10, 20 или 30 секунди. Най-разумно е да изберете 30 секунди.

3. Организирайте входящата си поща за максимална ефективност

Не обичате да изтривате имейли, защото не знаете кога може да имате нужда от тях? Това е добре, но ако искате да запазите хиляди имейли, тогава потърсете начини да ги организирате, за да ги откривате по-бързо. Етикетите и категориите са ваши приятели, но всеки от тях служи за различни цели. 

 

- Labels: Етикетите са нещо като папки, но хубавото е, че можете да добавите няколко етикета към един имейл. За да изберете или създадете нови етикети, отворете имейл и кликнете върху раздела за етикети до опцията “More” над съобщението. След като изберете, етикетите ще се покажат до темата за имейли. Кликването върху тях ще ви позволи да видите всички съобщения с един и същ етикет. След като направите нови етикети, те ще се покажат в списъка с менюта отляво на акаунта ви, където можете да ги редактирате и да ги оцветявате за допълнителна персонализация.


- Categories: Това е начин да подредите вашите имейли въз основа на теми като “Социални” или “Промоции”, така че не всяко съобщение да се появява на началната страница. За да активирате категориите отидете в Settings > Inbox и изберете “Default” в полето. След това можете да изберете категориите, които искате да използвате, но имайте предвид, че във входящата си поща ще трябва да имате по-малко от 250 000 имейла, за да работи.

4. Персонализирайте профила си

Отделете малко време, за да добавите усет и цвят към профила си.

 

- Звезди: В света на електронната поща, жълтата звезда обикновено означава, че съобщението е важно, но като използвате всички звезди и символи, които предлага Gmail, можете да използвате формите за организиране на имейли в групи. За да изберете кои звезди да имате на разположение, отидете в раздела “Stars” в таба “Settings”. Можете да изберете да използвате един, четири или всичките 12 символа. Не забравяйте да запазите промените в настройките в долната част на страницата.

 

Обозначаването на имейл със звезда го подчертава и го включва в етикета “Starred”, но използването на различни цветни звезди прави още по-лесно извършването на конкретни търсения. Например, ако търсите имейли с лилави звезди, можете да въведете в лентата за търсене  “has:purple-star”.За да получите достъп до различните цветни символи, трябва да продължите да кликвате върху жълтата звезда, докато стигнете до желаната.

 

- Персонализирани теми: За да изберете тема, можете да прегледате някои от прекрасните опции под падащото меню или да качите собствена снимка, за да сте още по-различни.

5. Пестете от времето си


Никой не иска да прекарва деня си в навигация в Gmail, така че ето някои горещи съвети за пестене на време.

 

- Изпратете персонализирани масови имейли – Благодарение на разширението за Chrome, Mail Merge for Gmail, можете едновременно да изпращате персонализирани имейли до голяма група от хора. След като изтеглите добавката, създайте електронна таблица в  Google Drive, след това отидете в Add-ons > Mail Merge and Scheduler > Create Merge Template. За да добавите получатели или импортирате от контактите си в Google, въведете информацията ръчно.

 

- Планирайте имейлите като магьосник - Mail Merge предлага възможност и да създадете график, който да използвате, за да изпращате имейли с  по-късни дати или часове.

Boomerang for Gmail е друга услуга, която ви позволява да насрочвате имейли, които да изпращате във времето. Можете също да зададете напомняния за себе си.

 

- Научете тези полезни сладки клавишни комбинации - Клавишните комбинации имат потенциала да променят живота ви в Gmail, но преди да ги овладеете, се уверете, че използването им е разрешено, като отворите  Settings > Keyboard Shortcuts > On. Google има пълен списък с клавишни комбинации на support.google.com, но можете да въведете и "?" когато Gmail е отворен, за да се покаже друг списък.

6. Бъдете в крак с новите новини в Gmail

Gmail винаги се подобрява и се променя, така че един от най-добрите начини да се справите с тези промени е да тествате новите функции, докато те все още са в бета версия. Gmail Labs ви позволява да направите точно това. Това е центърът на всички неща в експериментална фаза, които понякога могат да станат постоянна част от имейл услугата. Можете да изпробвате и активирате всички видове забавни функции, като посетите раздела “Labs” в “Settings”.

Освен това можете да следвате официалния блог на Gmail за да научавате последните новини и актуализации.

 

Вижте как да използваме Gmail офлайн