Google е най-популярната в света търсачка, а Google Images е най-популярното място за търсене на снимки в интернет. Трябва само да въведете заявка и ще видите хиляди изображения, свързани с нея.

 

Ако обаче се чувствате объркани от безкрайния списък с резултати или искате да научите полезни съвета за търсене на изображения в Google, то тогава информацията на Make Use Of ще ви бъде полезна.

 

За да търсите изображения  с Google, трябва да кликнете върху “Изображения“ в горния десен ъгъл на началната страница на Google. Въведете това, което искате да търсите в лентата, и натиснете “Enter”. Вероятно ще видите много резултати. Кликнете върху изображение, за да видите описание – резолюцията и свързаните с него изображения, както и бутони за посещение на страницата, споделяне и запазване.

1. Възползвайте се от инструментите за търсене

Под лентата за търсене на изображения ще видите няколко линка. Един от тях е “Инструменти“. Тук ще откриете няколко начина за филтриране на вашите резултати. След като кликнете върху “Инструменти“, ще намерите следните филтри:

- Размер: Изберете от предварително избрани размери.

- Цвят: Показва само пълноцветни изображения, в черно-бяло или тези, които са с прозрачен фон. Също така ви позволява да филтрирате изображения с определен цвят.

- Права за използване: Позволява ви да търсите само изображения, които са с позволение за повторно използване. Повечето изображения, които Google открива не могат да се използват безплатно, затова се уверете, че имате разрешение да ги използвате от собствениците им.

- Тип: Показва типове изображения като Лица, Снимки и Анимирани.

- Време: Позволява ви да търсите изображения, качени в определен период от време.

- Още инструменти: Изберете „С показани размери“, за да видите резолюцията на всяко изображение в неговата миниатюра.

- Изчистване: Кликнете върху опцията, за да премахнете филтрите, които сте приложили.

2. Търсете по тип файл

Ако се интересувате само от конкретен тип файл с изображения, няма смисъл да пресявате всички резултати. Вместо това можете да използвате разширен оператор. За целта може да въведете “filetype:png” за търсене на PNG изображения, например. Това ще добави нова команда към менюто “Инструменти”. Ще видите PNG файлове (или каквото сте въвели) и можете да кликнете върху това падащо меню, за да изберете друг тип файл, като JPG или BMP.

3. Обратно търсене на изображения

Нормалното търсене на изображения в Google се осъществява с текстова заявка. Но можете също така да използвате изображение, за да търсите в Google Изображения. Това е известно като обратно търсене на изображения. За целта посетете Google Изображения и кликнете върху иконата на камера в лентата за търсене. Сега можете да поставите URL адрес на изображение от мрежата, за да търсите или да качите изображение от компютъра си. Ако предпочитате, можете също да плъзнете и пуснете изображение в лентата за търсене. След като го направите, Google ще предостави най-доброто предположение за изображението, което сте предоставили.

 

Ако използвате Chrome, има удобен вграден пряк път за обратно търсене на изображения. Задръжте клавиша S и кликнете с десен бутон върху изображение, за да търсите с него.

4. Възстановете бутона “View image”

В началото на 2018 година Google разстрои много потребители, като премахнаха бутона “View image” от резултатите от Google Изображения. За щастие е лесно да възстановите този бутон с разширение. Така например, разширението “View Image”, налично за Chrome и Firefox, връща функциите за преглед на изображения и търсене по изображения и дори предлага няколко допълнителни опции.

5. Използвайте оператори за разширено търсене

Например използвайте “site:” за да търсите изображения в конкретен сайт. Или използвайте оператора “-” (минус), за да изключите определени думи от търсенето. Ако поставите заявката си в кавички ще търсите само с тази точна фраза.

 

Ако не искате да използвате оператори, кликнете върху Settings > Advanced search на всяка страница с резултати от Google Изображения, за да отворите страницата „Разширено търсене на изображения”. Тя ви дава достъп до много от същите команди, но чрез по-прости текстови полета.

6. Трик за търсене на изображения на мобилни устройства

Когато търсите изображения чрез мобилното приложение на Google, има един трик, за който трябва да знаете. Внимавайте за значките в долния ляв ъгъл на изображенията, те се различават в зависимост от заявката ви. Когато докоснете една от тях, ще получите повече информация, отколкото само изображението. Например, ако въведете „поничка“ в Google Изображения и докоснете изображение с значката „Рецепта“, ще намерите рецепта за направата на този сладкиш.

 

По подобен начин, Google Изображения иска да ви помогне да се обличате със стил. Когато търсите изображения, свързани с модата, понякога ще видите снимки под изображението на продукта, който сте избрали. Те показват примери от реалния свят как бихте могли да комбинирате тази дреха.

 

Вижте 5 полезни услуги на Google, които може би не знаете