Сърфирането в интернет доставя невероятно удоволствие. Можете да провеждате интересни проучвания, да откривате и научавате невероятни нови неща, да гледате видео клипове и снимки, и така нататък.

Всички тези дейности обаче са пряко свързани с браузъра, така че е важно да познавате добре функционалността на тези програми. И независимо кой браузър използвате, трябва да знаете онези полезни неща, които ще подобрят работата ви.

Освен това, според специалистите, подобни знания и умения ще ви помогнат да изпитате по-голямо удоволствие от сърфирането. От PC World ни предлагат 6 съвета за по-добра работа с браузъра. Ето кои са те:

 

 

1. Внимавайте с броя инсталирани разширения и добавки

Потребителите избират да работят с конкретен браузър в зависимост от избора на плъгини, който им се предлага. За Firefox те се наричат „добавки“ („addons“), a за Chrome – "разширения" („extensions“). Другите браузъри използват други термини. Но всички те правят едно и също нещо – разширяват функциите и възможностите за персонализиране на вашия браузър.

Не е тайна, че много потребители имат десетки инсталирани плъгини, но това може да доведе до забавяне работата на браузъра. Точно както табовете, всеки активен плъгин натоварва процесора и RAM на вашия компютър. Най-бързият начин за решаване на този проблем е да деинсталирате всеки плъгин за браузъра, който не ви е абсолютно необходим.

2. Внесете ред сред отметките на браузъра

Ако сте човек, който посещава много сайтове, най-вероятно имате много отметки. В началото, може би сте ги подреждали в отделни папки и всичко е било подредено. Но с течение на времето, нещата може да се объркат. Както и с разширенията, хвърлете един бърз поглед на всичките си отметки и изтрийте всички ненужни такива. Най-добрият начин да организирате своите отметки е като кликнете с десния бутон върху някоя папка или маркер, и изберете "Bookmark Manager". Използването на Bookmark Manager прави нещата много по-лесни. Изтрийте отметките които не ви трябват и сложете останалите в папки. Направете подпапки, ако се наложи.

 

3. Поддържайте по-малък брой отворени табове

Когато сърфирате в мрежата неусетно отваряте все повече и повече табове, а това забавя работата на браузъра, без значение кой браузър използвате. По принцип, някои браузъри могат да бъдат по-ефективни с употребата на RAM, но всички браузъри отнемат повече ресурси с всеки нов отворен таб. За да избегнете този проблем използвайте отметки. А ако искате да маркирате интересна статия за по-късно четене, използвайте разширения от рода на Instapaper или Read Later Fast.

4. Използвайте табове, а не прозорци

В днешно време табовете се превърнаха в стандарт, но все още има хора, които отварят всяка нова връзка в отделен прозорец. Не правете тази грешка.

 

5. Използвайте различни версии на браузърите за различни задачи

Вместо да трупате всичко в един браузър и да създавате огромна бъркотия, защо не разделите нещата? Може да използвате две версии на браузъра или дори различни браузъри за различните си задачи. В Chrome, това е много лесно, просто трябва да се логнете с друг Gmail акаунт и вие ще получите нова версия на Chrome. Във Firefox това е малко по-сложно, но Mozilla предлагат уеб страница, която обяснява това стъпка по стъпка.

6. Променете начина по-който виждате уеб сайтовете

Има много плъгини и скриптове, които да ви помогнат да се лишите от ненужните елементи на един сайт. Например, за Chrome има плъгин наречен Minimalist for Everything, а за Firefox – Greasemonkey