Паниката, която възниква по време на пандемия може да подтикне хората да купуват бързоразвалящи се хранителни продукти, които не са в състояние да консумират в срока им на годност. Тази храна се изхвърля и това води до увеличаване на хранителните отпадъци.

В същото време, много производители на зеленчуци в страната изхвърлят прясна храна, която не могат да продадат поради затваряне на ресторанти, училища и хотели.

Дори при нормални обстоятелства е лесно да се пилее храна, а в условията на извънредно положение нещата могат да излязат извън контрол. Ето защо според Mashable се налага всеки да погледне сериозно на проблема.

Изглежда е време да преосмислим хранителните си навици. Пандемията дава добра възможност да извлечем максимума от храната си, тъй като е добре да избягваме честите ходения до хранителните магазини.

Проследяване на храната, която изхвърляме

Проследяването на това, което изхвърляте в кошчето ще ви помогне да осъзнаете каква храна купувате в повече и колко от нея губите. Генерираме много хранителни отпадъци само защото ние не им обръщаме внимание.

След като знаете вашите „модели на генериране на отпадъци“, можете да бъдете по-внимателни относно това, което купувате. Всичко, което трябва да направите е да записвате колко храна изхвърляте на ден в продължение на около две седмици.

Правете списъци

Преди да тръгнете към хранителния магазин, огледайте какви продукти имате у дома си и и опитайте да приготвите нещо с тях. По този начин не само ще намалите хранителните отпадъци, но и по-рядко ще ходите до магазина.

Можете също така да направите списък на бързоразвалящите се хранителни продукти в хладилника си и да го залепите на вратата.

След като направите това, извадете химикалка и хартия (или телефона си) и направете списък с храните, от които наистина се нуждаете, преди да тръгнете към хранителния магазин.

Четете етикетите

Може би се обърквате от инормацията по етикетите на хранителните продукти. Там често има два етикете: „Най-добър до:“ и „Използвай преди:“. Първият указва кога даден продукт ще бъде с най-добрия си вкус или качество. Вторият – посочва последната препоръчителна дата за употреба на храната, докато тя е с най-високото си качество, но не е необходимо да се консумира до тази дата.

Ако все още сте объркани, не се притеснявайте. Винаги можете да разчитате на сетивата си, дали дадена храна е развалена.

Използвайте хладилниците и фризерите разумно

Има няколко неща, които можете да направите с вашия хладилник и фризер, за да намалите хранителните отпадъци. Първо, уверете се, че вашият хладилник е на препоръчителната температура, за да се запазят максимално време хранителните продукти в него свежи.

Задната част на хладилника е по-хладна от предната, защото всеки път, когато отваряте вратата студения въздух излиза навън. Затова поставяйте бързоразвалящата се храна като мляко и месо по-навътре в хладилника.

Трябва също да се възползвате от вашия фризер. Чудесно е да имате пресни храни в менюто си, но замразените зеленчуци и плодове са чудесна алтернатива. Те са много хранителни и се запазват по-дълго време.

Можете също така да готвите по-голямо количество храна наведнъж и да я замразите. Това може да намали количеството на храната, която разхищавате, тъй като не е нужно да се притеснявате, че ще се развали бързо.

Споделете излишната храна със съседите си
Ако се окаже че имате много излишна храна, която няма да можете да сготвите навреме, помислете дали да не я дадете на съседите си, особено ако имате такива, които са в напреднала възраст или в затруднено финансово положение в момента.

 

Вижте 6 супер храни, които ще срещаме навсякъде през 2020г.