Днес на всички нас непрекъснато ни се налага да стриймваме музика и видео. Това е начин не само да се забавляваме, но и информираме. И докато в последно време сме свидетели на разпространението на медийни канали от следващо поколение, на всеки може да му се случи вместо видео да гледа бъркотия от буфериращи пиксели.

 

От Make Use Of имат някои прости съвети, които ще ви помогнат да ускорите вашата стрийминг услуга. На някои читатели тези съвети  може да се сторят донякъде очевидни, но не всеки е толкова технологично образован, така че се надяваме тази статия да е полезна.

1. Изключете конкурентните устройства

Всички твърдят, че Интернет на нещата ще улесни бъдещето ни, но дали? Може би е така, но първо ще трябва да се преодолеят някои предизвикателства. Най-очевидният проблем е броят на устройствата в нашите домакинства, които зависят от интернет връзката. Понякога липсата на покритие от интернет също може да доведе до проблеми и да направи дори основната им функционалност безполезна. 

2. Изтрийте временните кеш файлове

Кеш файловете и временните лицензи запушват нашите локални директории и карат устройствата ни да работят по-трудно, отколкото би трябвало, за да обслужват прясно съдържание. Всеки път, когато даден уебсайт се актуализира във фонов режим, много от тези файлове стават неподходящи.

 

Съвременните уеб браузъри и операционни системи са доста добри в изчистването на някои от тези файлове. Но ако нямате навика да изключвате устройствата си правилно или да правите това редовно, вероятно няма да осъзнаете ползите от тези функции.

 

Можете да се придвижите до настройките на браузъра и да изтриете ръчно тези временни файлове от кеша. 

3. Използвайте Ethernet кабел вместо Wi-Fi

Да, кабелите не са елегантни и създават голям безпорядък, но те са задължителни за определени неща. Най-новите кабели могат да поддържат скорости до 1 Gbps. Сравнете тези стойности със скоростта на типичния безжичен домашен рутер, който е около 150 Mbps и няма нужда от повече убеждаване. Това е огромна разлика. Разбира се, реалният ограничаващ фактор е скоростта на самата интернет услуга.

4. Деактивирайте Hardware Acceleration в Settings

Хардуерното ускорение има за цел да прехвърли част от тежестта върху софтуера и върху процесорите на вашата машина, като по този начин подобри производителността на определени задачи, включително стрийминг и манипулиране на цифрови носители. За съжаление, тъй като има толкова много хардуер, някои устройства или комбинации от вътрешни компоненти работят по-предсказуемо, когато тази функция е изключена. Ако не сте успели да подобрите скоростта на стрийминга по друг начин, отделете малко време, за да намерите тази настройка и да я деактивирате.

5. Изберете по-ниска резолюция на видеоклипа

Следващия път, когато задействате видео стрийминг, обърнете внимание на това, как браузърът или устройството ви го обработват. Опитва ли се първо да възпроизведе видеоклипа с най-висока разделителна способност? Започва ли с ниска разделителна способност и постепенно да вдига качеството, когато установява връзка?


Ако видеоклиповете ви по подразбиране се стартират с максимална разделителна способност всеки път и причиняват бавна скорост или безкрайно буфериране, преминете към следващата най-добра разделителна способност. Малката стъпка надолу от 1080p до 720p може значително да подобри вашето преживяване, а визуално, това е едва забележима разлика на повечето мобилни екрани.

6. Използвайте локалната памет

Можете да подобрите стрийминга, като изтегляте файловете локално. Това също така означава, че няма да се налага да разчитате на интернет връзки, докато сте в движение. Повечето от основните медийни услуги ви позволяват да направите това, включително Spotify, Stitcher, Apple Music и дори Netflix. Ако запълните паметта на устройството си или искате да се забавлявате с нещо друго, просто изтрийте тези файлове и изтеглете други, когато имате надеждна връзка.

 

Вижте най-добрите Android приложения за стрийминг на музика