Повечето хора вече са наясно колко е важно да защитят личния си живот когато са в интернет, но често не знаят как да започнат.

 

Инсталирането на няколко ключови приложения и преминаването към услуги, фокусирани към запазване на онлайн анонимността на потребителите е добра първа стъпка. Изпълнението на тези условия не е толкова много работа, колкото може би си мислите.

Сменете браузъра си

Chrome, Edge, Internet Explorer или Safari не са единствените браузъри. Има много други опции, някои от които наблягат на запазването на личните данни на потребителите. От основните браузъри, Firefox може би е най-добрият избор, но има също така и SRWare Iron, който е създаден със същи код, който задвижва Chrome, но неговите разработчици са премахнали кода за проследяване на Google. Браузърът Brave също си струва един поглед, тъй като е с отворен код Midori. Според Едуард Сноудън пък, „ако не използвате браузъра Tor в интернет, правите грешка“. Въпреки, че не е толкова бърз колкото стандартните уеб браузъри, Tor Browser Bundle е отличен начин да сърфирате анонимно и да защитите вашите данни.

Вземете правилните добавки за браузъра

Разбира се, възможно е да запазите личните си данни, без да сменяте браузъра, който сега използвате. Разширения като Disconnect, Ghostery и HTTPS Everywhere могат да ви помогнат. HTTPS Everywhere автоматично ви пренасочва към SSL-криптирана версия на уеб сайта, който искате да посетите. Това може да ви предпази не само от проследяване, но  и от някои уеб-базирани атаки.

Сменете търсачката

За разлика от Google, Bing, и повечето други търсачки, DuckDuckGo не записва никаква лична информация, и тъй като не знае нищо за вас, не може да персонализира резултатите от търсенето, така че ще получавате същите резултати, както и всички останали.

Криптирайте съобщенията си

Има много приложения, които ще криптират вашите съобщения, но Signal всъщност е най-доброто от тях. Signal предлага най-добрата защита на разговори от подслушване. Приложението е безплатно с отворен код, предлага от край до край криптиране и не записва вашите съобщения. Може да криптирате комуникациите си дори когато разговаряте в групи. Приложението криптира и декриптира разговорите на самото устройство, а данните преминават през международна мрежа от сървъри, като дори създателите на софтуера нямат достъп до информацията.

 

Друг добър избор е WhatsApp. Услугата вече поддържа протокола Signal. Уверете се, че контактите ви също са готови да криптират съобщенията си. Криптирането работи само когато всички страни в разговора използват технологията.

Изберете нова имейл услуга

За няколко долара на месец, може да си създадете сигурен акаунт в услуга като ProtonMail, Tutanota, Runbox или Posteo. Тези имейл услуги позволяват изпращането на криптирани имейли.

Използвайте VPN

Виртуална частна мрежа или VPN (Virtual Private Network) е компютърна мрежа, логически изградена чрез криптиране, използваща физическата и програмна инфраструктура на по-голяма обществена мрежа, най-често интернет. Струва си да пробвате услуги като Private Internet Access (PIA), NordVPN и IPVanish. Повече по темата може да научите от статията: Защо е добре да използваме VPN услуги.

 

Вижте три важни технологии, които ще променят Интернет