Не е нужно да сте Едуард Сноудън, за да знаете, че ви трябва защита на личните ви данни. Софтуерът, към който насочват вниманието ни от Tech Radar обхваща всичко – от сигурно сърфиране в интернет до криптиране и скриване на важни файлове.

Браузъра Tor  

Браузърът Tor е проектиран с цел да предостави възможност за анонимно сърфиране в интернет. Всичко, което гледате е криптирано и се изпраща по Tor мрежата. Това означава, че уеб сайтовете, няма да виждат вашия IP адрес и интернет доставчиците на услуги няма да бъдат в състояние да виждат кой сайт сте посетили. Всичко, което сте разглеждали и всички данни, може автоматично да се изтрият, когато излезете от браузъра.

CyberGhost VPN

CyberGhost е отличен безплатен VPN инструмент, който пренасочва интернет трафика ви, за да се скрие вашето местоположение и идентичност. Софтуерът има шест елемента: анонимно сърфиране, разблокиране на стрийминг сайтове, защита на вашата интернет връзка, анонимна торент активност, разблокиране на уеб сайтове и избор на VPN сървър. Безплатната версия се поддържа от реклами и работи много по-бавно, отколкото платената.

Ghostery

Сърфирането в интернет не остава незабелязано.Трафикът на данни, сайтовете, които посещавате, операционната система, която използвате, версията и вида на браузъра, вашият IP адрес, предпочитанията и някои настройки са само част от информацията, която сайтовете могат да получат за вас. Плъгинът Ghostery за браузърите Chrome, Firefox, Opera и Safari има за цел да блокира различните системи за проследяване, които се опитват да ви следват из интернет. Освен това Ghostery ви показва скриптовете, които ви наблюдават докато сърфирате. Статусът може да следите на малко прозорче в горния десен ъгъл на екрана ви.

KeyScrambler Personal

KeyScrambler Personal е малко приложение (под 1.5MB), имащо за цел да криптира всяка буква, която въвеждате в уеб браузъра, за да ви предпази от кийлогъри. Безплатната версия поддържа 38 различни браузъри (без Microsoft Edge), но за другите видове приложения като електронна поща, мигновени съобщения и онлайн игри ще трябва да преминете към платената версия.

GnuPG

GnuPG е инструмент за криптиране на файлове и имейли. Той ви позволява да криптирате данни и да подписвате с дигитален подпис  документи, като за целта използва ефикасна технология, гарантираща сигурността на потребителите. Въпреки че GnuPG е клиент за команден ред има десетки програми, които го използват като среда за криптиране, като например Claws Mail и Kleopatra.

Wise Folder Hider

С Wise Folder Hider може да скриете файлове на вашия компютър. Безплатната версия ви позволява да скриете файлове и папки (както локално, така и на USB устройства) и да ги защитите с парола, но за да ги криптирате ще се наложи да преминете към Pro версията с цена  $ 19,95.

 

Вижте три полезни съвета за сигурността ни в Интернет