Google представя в блога си шест нови начина, по които Android ще е полезен за потребителите си. При това не са нужни сериозни ъпдейти, за да можем да ги използваме. Ето ги и тях.

 

Повече емоджита

Обновената Emoji Kitchen в Gboard предлага още повече уникални комбинации за дизайн на емотикони. При това всичко става лесно с избирането на две емоджита, като софтуерът автоматично показва предложения за различни комбинации с тях.

Функцията е налична в Gboard beta, като вече постепенно започва да се разпространява и за всички потребители на приложението с Android 6 или по-нов.

 

 

Повече аудиокниги

Уикендите и празниците са време за разпускане и идеална възможност да се слушат аудио книги. Google Play вече предлага подобни предложения, като увеличава и броя издателства, които имат аудиокниги в каталога.

Дори се разработва и инструмент, който от следващата година ще е наличен за всички издателства и ще им позволи много по-бързо и лесно да създават аудиокниги.

 

 

 

Гласови команди за управление на устройството

Функцията Voice Access е направена с мисъл за хората с двигателни проблеми. Тя им позволява да управляват телефона си чрез гласови команди. За целта се използва машинно обучение, чрез което потребителят може да дава различни етикети и имена на функции и екрани в Android.

Така може лесно да ги отваря чрез гласови команди като „open Photos” например. Функцията досега беше налична само за Android 11, но новата версия я прави достъпна през Google Play за всички устройства с Android 6 и нагоре.

 

 

Използвайте Go Tab

Това е таб в Google Maps за Android, който улеснява навигацията. В него потребителят може да запази най-честите си дестинации и да активира навигация за тях с едно докосване. При това ще получава и известия за трафика, проблеми на пътя и прогноза за час на пристигане.

При използване на градски транспорт, може да се запазват конкретни маршрути или превозни средства, за да се следи техният график. Могат да се запазят и няколко маршрута до една дестинация, като така ще може да се сравни трафикът и времето на пристигане на всеки от тях. Функцията ще е налична за Android и iOS постепенно през следващите седмици.

 

 

Android Auto идва в още държави

През следващите месеци Android Auto постепенно ще стане активен в още държави. В показаната от Google карта, България също е посочена и изглежда, че ще получи официално функцията в близките седмици или месеци. Тя е вградена в Android 10 и нагоре, а за по-старите версии е налична в Google Play.

 

 

Използвайте Nearby Share за споделяне на приложения

Често искаме да споделим приложение с приятел, но това може да стане през имейл или Bluetooth, въпреки че двата телефона са един до друг. Чрез функцията Nearby Share, налична през Google Play > Share Apps > My Apps & Games, можем да споделяме инсталирани приложения директно с близки телефони, без да се използва интернет връзка. Функцията ще става налична постепенно през следващите седмици.