Google обяви, че пуска шест нови функции за Android, които ще са достъпни през няколко от вградените приложения на платформата. Ъпдейтите ще се пускат поетапно за устройствата в рамките на следващите седмици. Те ще са налични за различни версии на Android според тяхната специфика, съобщава CNET.

 

Полезно: 5 безплатни приложения за Android и iOS, които си заслужава да пробвате тази седмица

 

Password Checkup вече е за всички приложения

Ако използвате мениджъра за пароли на Google, който автоматично попълва данните в приложения и сайтове през Android, ще може да се възползвате и от функцията за проверка на паролите. Тя ще ги сравнява в база данни с доказано компрометирани пароли и ще предупреждава потребителя, ако има проблем.

Функцията ще е налична за всички приложения и сайтове през Android за Android 9 и нагоре. Може да се активира чрез основното меню с настройки и въвеждане на „автоматично попълване“ в търсачката, за да се отвори нужното меню, от което да се избере Google.

 

 

Тъмен режим за Google Maps

Приложението за навигация най-сетне ще има тъмен режим. Той може да се активира от неговото собствено меню с настройки в секцията Themes (Теми) и избиране на опцията винаги да е активна тъмната тема. Така тя ще е постоянно активна, а не само, когато се използва функцията за навигация.

 

 

Изпращане на съобщения по график

Ако имате приятели на другия край на света, изпращането на съобщения може да е малко неудобно заради часовата разлика. Чрез Google Messages вече ще може потребителят да пише съобщения и да настройва автоматичното им изпращане в избран час.

Това ще става чрез натискане и задържане на бутона за изпращане, за да се активира менюто за избор. Ако бутонът за изпращане се натисне еднократно, както обикновено, то тогава съобщението ще се изпраща веднага.

 

 

Удобства за TalkBack

Приложението за хора с увредено зрение TalkBack също получава нови функции. Сред тях е управление с жестове, нови менюта и опции за навигация, както и подобрения в гласовите насоки от самото приложение. То може да се изтегли от Google Play Store и е безплатно.

 

 

Новости и за Android Auto и Google Assistant

Android Auto получава доста нововъведения. Сред тях е възможност за добавяне на персонализиран фон на интерфейса, гласови игри за пътниците и др. Направени са и подобрения при интерфейса и опциите за извеждане на икони за бърз достъп.

Google Assistant също получава нови гласови команди. Те ще могат да се активират без докосване на телефона и дори когато той е заключен и с изключен дисплей. Опцията трябва да се активира допълнително през Lock Screen Personal Results от менюто с настройки на Google Assistant.