Google обяви, че пуска шест нови функции за Android. Компанията казва, че 3 млрд. активни устройства ще ги използват, като те ще се активират постепенно през следващите седмици и месеци. Ето какво да очакваме.

 

Android Earthquake Alerts System

Тази функция използва множество устройства на Android, за да „усеща“ земетресения и да предупреждава потребителите в секундите преди те да усетят трусовете. Функцията постепенно става налична във все повече държави, като те вече ще са близо 10, включително в Гърция и Турция. Google слага приоритет на държавите в земетръсни зони.

 

 

Маркиране на важни съобщения в Messages

Хората имат огромен брой съобщения в телефоните си. Ако използват приложението Messages, ще могат да маркират важни за тях съобщения със звезда. Така те са откриваеми по всяко време в отделна категория.

 

 

Emoji Kitchen с контекстови предложения

Стикерите в Emoji Kitchen са много популярни, но огромният им брой може да затрудни откриването на нужния към даден момент. Gboard ще получи функция за контекстово разпознаване на разговора и съответно предлагането на подходящи емоджита.

 

 

Управление на приложения с глас

Това е функция, която ще е достъпна през Google Assistant. Чрез нея потребителят ще може да казва Hey Google, check my miles on Strava, за да види постиженията си в това приложение. А чрез командата Hey Google shortcuts може да чуе всички възможности.

 

 

Гласово управление на телефона

Тази функция е за хора с двигателни проблеми или други затруднения. Чрез Voice Access те ще могат да казват на телефона си да смени екрана, да отвори дадено меню, да диктуват символи, пароли и др. Има и функция за следене на погледа, за да може телефонът да изпълнява командите само, когато потребителят гледа в дисплея.

 

 

6. Новости за Android Auto

Android Auto има няколко дребни новости. Сред тях е улеснено персонализиране на интерфейса директно от телефона. Също така има и повече опции за търсене на съдържание. Добавени са и нови приложения за електромобили, за навигация и дори за чат. Тези функции ще са достъпни за Android 6 и нагоре.