Android продължава да се развива с бързо темпо и да получава все повече възможности. Напредъка при хардуера също позволява на операционната система да се разгръща в нови посоки, които доскоро са били немислими.

 

С навлизането на хардуер като процесора Snapdragon 865 на Qualcomm, смартфоните ще станат още по-мощни. Те ще поддържат камери с до 200МР, ще се справят с 5G мрежите и ще поддържат повече технологии за сигурност. CNET разглежда и шест неща, които смартфоните с Android биха могли да правят в съвсем близко бъдеще.

 

Любопитно: Смартфоните с 200MP камери ще са реалност през 2020г.

 

Редакция на 8К видео през 5G мрежа

Всеки телефон със Snapdragon 865 ще може да работи с 5G мрежи и ще поддържа 8K видео. То е с доста големи размери, като 30 секунди 8К клип ще са около 1GB. Това ще се качва около 20 минути през 4G мрежа, но през 5G ще става в пъти по-бързо. Дори вече се правят демонстрации как потребители изпращат 8К клип, редактират го и го връщат обратно през 5G мрежа с лекота.

 

Биометрично отключване с два пръста

Вграденият в дисплея сензор за пръстови отпечатъци на Qualcomm ще е по-голям и ще поддържа разпознаване на два пръста едновременно. Това ще позволи на потребителите да заключват приложения и данни с допълнително ниво на сигурност и ще е още по-трудно за симулация от хакерите.

 

Същият сензор ще може да се използва и за мерене на пулса, което ще е полезно за различни здравни приложения. Освен това ще е по-бърз и прецизен от предишното поколение.

 

Любопитно: Смартфоните с напълно безрамкови дисплеи ще станат реалност по-рано, отколкото очакваме

 

По-висока скорост на опреснване

„Бързите“ дисплеи при телефоните стават все по-масови. Това са дисплеи с опресняване на картината от 90Hz, 120Hz, а със Snapdragon 865 ще е възможно и 144Hz. Стандартно опресняването на картината е 60Hz.

 

Колкото по-висока е скоростта на дисплея, толкова по-гладни са движенията на изображенията. Това прави цялостното потребителско преживяване по-приятно, а е и подходящо за игри и филми. Освен това прави филтрите на чат приложенията още по-прецизни и атрактивни. Единственият недостатък на бързото опресняване е, че изразходва повече енергия.

 

Google Assistant ще знае къде сме само по околния шум

Телефоните вече лесно разбират какво им говорим, но чрез Snapdragon 865 те ще получат още възможности. Една от тях е, че гласовите асистенти като този на Google, ще могат да разпознават околни шумове. Например плачещо бебе, счупено стъкло, ресторант и др.

 

Всичко това ще позволи на телефона да предлага действия, функции и приложения, които да са подходящи за конкретната ситуация. Някои от действията може и да са незабележими. Например автоматично да увеличи звука на музиката, когато засече силен околен шум, както и по-ефективно да се изолира такъв шум по време на разговори. Конкретните възможности ще зависят от софтуерни специалисти и какво ще измислят.

 

Превод на чужд език в реално време

Ученето на чужди езици е много полезно, но скоро телефоните може да се окажат дста сериозни конкуренти на преводачите. Те вече имат възможности за превод в реално време на знаци и текст чрез Google Translate например. Android 10 и Pixel 4 могат да пишат в реално време субтитри и да свалят транскрибцията на гласови записи.

 

С подобряване на технологиите, смартфоните скоро ще могат да наградят тези възможности с превод между езици в почти реално време. Така хората ще могат да се срещат и да говорят помежду си на собствените си езици, а един-единствен телефон в реално време ще превежда помежду им, при това без нужда от интернет връзка.

 

Добавената реалност най-сетне ще е..реална

Добавената реалност е технология, която се смята за следващият голям хит при мобилните устройства. За сега тя все още е далеч от масова. С напредъка на харудерните възможности на смартфоните, скоро това може да се промени. Особено в комбинация с много по-бъзрзите връзки, които ще са възможни през 5G мрежите.

 

Има най-различни възможности. Например създаване на 3D карти на света, изобразяване на видеоклипове с допълнителна информация за даден предмет или обект и др. Има много разнообразни възможности, които ще са все по-достъпни благодарение на тези технологии. Те ще позволят на потребителите не само да научават повече, но и да вършат повече с помощта на мобилните си телефони.

 

Още от Digital: Смартфоните с LPDDR5 RAM памет и поддръжка на 5G ще са стандарт през 2020г.