Отскоро имате Android телефон? Това е чудесно, в много скоро време тази джаджа ще се превърне е една от най-ценните ви вещи, най-вече защото навярно това ще е мястото където ще криете всичките си тайни.

 

Още от сега обаче е разумно да започнете да се грижите за устройството си. От Make Use Of ни съветват кои 6 неща, не трябва да правим с първия си Android смартфон.

1. Не инсталирайте приложения без да ги познавате

Всеки път, когато искате да инсталирате дадено приложение, отделете си време за да прочетете коментарите за него както и достъпа до функциите на вашето устройство, до които иска достъп. Например, приложение за фенерче не може да иска достъп до GPS данните ви, нали? 

2. Не инсталирайте Facebook приложението

Приложението Facebook ви позволява да поддържате връзка с вашите приятели и познати по всяко време. Освен това, Facebook ви държи в течение на почти всичко – рождени дни, уведомления и съобщения. Уви, тази постоянна връзка с другите си има и цена. Приложението Facebook за Android е не само натрапчиво, но и консумира много батерия. Като алтернатива, може да създадете пряк път към уебсайта на Facebook на началната си страница. Това ще изисква по-малко ресурси от вашия смартфон, но все още ще можете бързо и лесно да получите достъп до съдържанието, когато искате.

3. Не инсталирайте приложение за пестене на батерията

Не е разумно да инсталирате приложение за пестене на батерията, като JuiceDefender. Освен факта, че някои от тези приложения не са актуализирани от години, те не изпълняват това което обещават – да затварят приложенията които не използвате, а и също се нуждаят от батерия за да работят. Ако имате проблеми с живота на батерията, разберете кои приложения убиват вашата батерия и приложете различни трикове пестене на батерията. Може да разгледате тези 8 начина да удължите живота на батерията на смартфон с Android.

4. Не съхранявайте контактите си само на вашия смартфон

Разумно е да се записват всички контакти не само в телефона, но и в Google акаунта ви. Така вашите контакти се съхраняват в профила ви в Google и са на ваше разположение за преглед и редактиране по всяко време. По този начин те могат да бъде възстановени за секунди, когато си купите нов телефон.

5. Не разкодирайте смартфона си преди да сте наясно какви рискове поемате

Разкодирането на едно Android OS устройство (т.нар. процес „rooting“) е начин за отключване на операционната система, така че да можете да инсталирате неодобрени от Google приложения, да актуализирате операционната система, да замените фърмуера, да овърклокнете процесора и на практика да персонализирате почти всичко така както на вас ви харесва. С тази свобода обаче идват много опасности, на които не е разумно да се излагате ако не сте подготвени.

6. Не забравяйте да заключите екрана на устройството си

Колкото повече неща правим с нашите телефони, толкова повече проблеми може да си навлечем, ако те попаднат в неподходящи ръце. Един от най-простите начини да защитите информацията съхранявана на телефона ви е като го заключвате.

 

Вижте как да извлечем повече от смартфон или таблет с Android