Ако току-що сте записали домашен видеоклип, то навярно сте нетърпеливи да го споделите с приятелите и семейството си. В зависимост от размера и броя файлове, които трябва да изпратите, това може да е проблем. Например Gmail ви позволява да прикачвате файлове до 25 MB общо към даден имейл. Да не говорим, че големите файлове бързо ще запълнят квотата ви за съхранение, докато се намират в папката „Sent“!

 

Ако имате нужда да изпратите големи файлове онлайн, има много добри начини да направите това, без да се натъквате на проблеми, а информацията на Tech Radar ще ви бъде от полза.

1. Използвайте VPN

Използването на VPN, като например ExpressVPN, означава, че вашият интернет доставчик не може да определи вида на файловете, които споделяте и поради това не може, на теория, да приложи оформяне на трафика в профила ви. P2P (peer-to-peer) е един от най-популярните и надеждни методи за преместване на голямо количество данни.

 

2. Използвайте компресиране на файлове

Едно от най-лесните решения на проблема с изпращането на големи файлове е използването на софтуер за компресиране на файлове, като например 7-Zip. Инструментът е особено удобен, ако имате няколко файла, тъй като можете да ги поставите в една папка и да ги компресирате наведнъж. 7-Zip е достъпен за Windows, Mac и Linux и може да компресира файлове в обикновения формат ZIP, както и в собствения си малко по-ефективен 7ZIP. Повечето големи операционни системи могат да извличат ZIP файлове без допълнителен софтуер. 7-Zip също ви позволява да зададете парола за защита на файловете, така че да можете да ги споделяте безопасно. Просто имайте предвид, че качването на много големи файлове може да отнеме доста време.

3. FTP

Докато FTP (File Transfer Protocol) е сравнително стара технология в сравнение с облачните услуги като Dropbox и Google Drive, тя все още е една от най-надеждните начини за качване и изтегляне на файлове.


Всички операционни системи поддържат FTP и има много уебсайтове и добавки, които поддържат качването и изтеглянето от вашия браузър, като например FireFTP. Потребителите на Windows и Mac също така могат да се възползват от безплатния FTP клиент Cyberduck.

 

Единственият недостатък на метода е, че трябва да имате достъп до сървър. Много компании като DriveHQ предлагат малко място за съхранение на данни (1 GB).

4. MediaFire

Регистрирайте се за безплатен профил в MediaFire и получавате 10 GB съхранение. Свържете профилите си в Facebook и Twitter, инсталирайте мобилното приложение и поканете приятелите си, за да спечелите до 40 GB бонус пространство. Можете да качвате файлове директно от компютъра или мрежата и да генерирате линк, който ще позволи на други хора да изтеглят вашите файлове от уеб сайта на MediaFire. Платените абонаменти започват от $ 3,75 на месец и включват 1 TB пространство за съхранение, 20 GB лимит за размера на файловете, премахване на досадните реклами.

5. Wetransfer

WeTransfer е една от най-простите услуги, които можете да използвате за споделяне на големи файлове. Няколко кликвания на мишката и уебсайта автоматично ще изпрати файловете и те ще бъдат достъпни за изтегляне в продължение на седем дни. Всичко е много удобно още повече че има съветник, който ще ви преведе през процеса на качване стъпка по стъпка. За $ 12 на месец или $ 120 на година можете да надстроите до WeTransfer Plus, което позволява до 20 GB файлови трансфери наведнъж и 100 GB съхранение.

6.  Resilio Sync

Тази удобна програма използва BitTorrent протокола, проектиран специално за споделяне на големи файлове и за синхронизиране на файлове директно между вашите устройства, които може да са две или повече, като например телефон и настолен компютър.

 

Resilio Sync също така поддържа генериране на защитени връзки, за да позволи на вашите контакти да изтеглят файлове от папките ви. Това естествено означава, че устройството ви трябва да е онлайн по това време, за да може те да имат достъп до него. Самият софтуер се предоставя безплатно и няма ограничения за това колко данни можете да прехвърляте или съхранявате.

 

Вижте 5 трика, които всеки собственик на компютър трябва да знае