В 21 век живота ни е немислим без смартфона ни. Голяма е вероятността дори да четете тази статия от телефона си или поне той да е някъде около вас. Еволюцията на мобилния телефон е напреднала, до там че целият свят седи в дланта ни, само прокарваме пръст и натискаме.

 

Въпреки, че имате достъп до неограничена информация, комуникация и забавления, навсякъде по всяко време, телефоните ни вредят. Според This Is Insider те са по-вредни, отколкото бихме предположили.

 

По-долу може да прочетете за 6 плашещи неща, които телефонът ви може да причини на тялото ви.

1. По вашия телефон има бактерии и микроби

Кога за последен път дезинфекцирахте телефона си? Според проучване от 2017 година по повърхността на смартфоните може да се открият високи нива на бактериално замърсяване. Помислете за всичко, което докосвате за един ден и колко често микробите, които поемате се прехвърлят на телефона ви. Според списание „Time“ телефоните ни са 10 пъти по-мръсни от тоалетната чиния.

 

Макар че вероятността да прихванете сериозни заболявания от контакт с телефона си е малко вероятна, факт е че сте изложени на бактерии, които могат да отслабят имунната ви система достатъчно, за да се разболеете. За да се предпазите, често избърсвайте телефона си с микрофибърна кърпа.

2. Болки в гърба и врата

Честото гледането на телефона за продължителни периоди от време натоварва врата. Според хирурга, д-р Дейвид Деуит, като накланяме главата си напред, за да видим екрана или пишем текстови съобщения, мускулите  и сухожилията във врата работят по-усилено, за да държат главата. С течение на времето напрежението отслабва силата на мускулите и може да доведе до болка и увреждане на гръбначния стълб.

 

Чрез повдигането на телефона до нивото на очите и изправянето на позата, можете да избегнете болките във врата и да осигурите по-малко мускулно натоварване.

3. Синята светлина от екрана на телефона може да наруши съня ни

Всички устройства излъчват светлина с къса дължина на вълната, известна като синя светлина. Според учените от Харвардския университет, излагането на синя светлина преди лягане намалява естественото производство на мелатонин – хормон, който регулира съня. Яркостта от екрана на телефона може да прекъсне естествения циркадиански ритъм и да предизвика по-кратки REM цикли и неспокоен сън.

 

Много смартфони имат възможност да преминат към топъл тон през нощта, за да улеснят използването на телефона. Все пак, препоръчително е да се намали употребата на технологични устройства преди сън, за да дадете време на ума и тялото ви да си отпочинат.

4. Постоянно пристигащите известия на телефона водят до безпокойство

Всичко в телефона ни е известяване – обаждания, съобщения, имейли и т.н. Този постоянен приток на информация, привличащ вниманието ни, може да окаже натиск върху вас и да искаме  по всяко време да сме информирани. Учени се обединиха около идеята, че възможността да изпуснете нещо, ако не държите телефона си наблизо, може да предизвика усещане за стрес и тревожност.

 

А реалността е, че има повече неща около вас, отколкото в телефона ви. За да се освободите от ангажимента непрекъснато да проверявате телефона си, опитайте да пускате режим „Не ме безпокойте“ за няколко часа и да си дадете почивка.

5. Дългото взиране в екрана на телефона може да увреди зрението

От само себе си се разбира, че има негативни ефекти върху зрението дългото взиране в екраните. Има причина хората да бъдат съветвани да ограничават времето прекарано пред телевизора или компютъра, но това важи с пълна сила и за телефона ви.

 

Роговицата и лещата не могат да филтрират синята светлина, за която стана въпрос по-горе, така че светлината отива в задната част на окото, което може да отслаби зрението с течение на времето. Дългото стоене с телефона, може да предизвика умора в очите и главоболие. Важно е да поглеждате от време на време нагоре и да дадете на вашите очи шанс да поемат по-малко синя светлина.

6. Дългото стоене в социалните сайтове ни прави нещастни

Instagram, Facebook, YouTube – това са само няколко примера за социално медийни платформи, в които хората могат да споделят живота си със своите приятели и света. Когато преглеждате снимки и публикации от други хора, вие сравнявате живота си с техния. Макар че социалните медии могат да бъдат доста забавно място, те също така могат да отворят вратата за вредно сравнение. Гледайки успехите на другите може да се почувставте малоценни и да изпаднете в отчаяние. А това може да предизвика усещане за неадекватност и нещастие.

 

Социалните медии обаче показват само едната страна на монетата, там никой няма да ви говори за проблемите си и няма да качва снимки на които е зле. Най-важното е да не забравяте, че виждате само малка част от една по-голяма картина.

 

Вижте пет места, където не трябва да използвате смартфона си