Вероятно не мислите много за процеса на зареждане на телефона си: включвате кабела, уверявате се, че всичко е наред и това е. Но поради редица причини, батерията на телефона ви може да откаже да се зарежда, дори и когато сте направили всичко както трябва.

 

В подобни случаи, не всеки път се налага да давате телефона си за ремонт, често може сами да се справите с проблема. Ето няколко съвета от Make Use Of, които да опитате, ако Android телефонът ви не се зарежда.

1. Рестартирайте телефона

Често подобен род проблеми със смартфоните се дължат на обикновено „задъхване“ на устройствата. Рестартирането на телефона трябва да помогне, тъй като ще спрат всички фонови задачи. За да извършите рестартиране, задръжте бутона за захранването и докоснете опцията за рестартиране.

 

Ако зареждането на телефона ви се възобнови нормалното след рестартирането, трябва да прегледате всички приложения на трети страни и да деинсталирате тези, на които не се доверявате.

2. Опитайте да зареждате телефона си в Safe Mode

 

 

Опитайте да решите проблема като стартирате телефона си в Safe Mode. По същество, безопасният режим ограничава телефона ви само до софтуера, с който първоначално се доставя. Това означава, че изтеглените от вас приложения на трети страни няма да се стартират в Safe Mode. Ако можете да зареждате телефона си в безопасен режим, със сигурност виновникът е услуга на трета страна. След като потвърдите това, помислете за приложенията, които сте изтеглили наскоро. Едно от тях може да е причина за вашите проблеми със зареждането.

 

За да влезете в Safe Mode на повечето Android телефони е достатъчно да натиснете и задържите бутона за захранването. В получената подкана докоснете и задръжте бутона „Power Off“. След като приемете подканата, телефонът ви скоро ще се рестартира в безопасен режим. За да излезете от Safe Mode, повторете процедурата, вместо това обаче изберете опцията „Restart“.

3. Опитайте с различен кабел

 

Неволите ви със зареждането на телефона ви могат да бъдат резултат от дефектен аксесоар. Кабелът може да е пречупен, адаптерът може да не работи или дори гнездото да не успява да предаде тока правилно. Следователно, трябва да опитате да зареждате чрез различен кабел, адаптер или източник на захранване. Най-лесният начин да проверите дали кабелът е в изправност е да свържете телефона си към компютър чрез USB. Ако телефонът ви може да се зарежда чрез компютър, то стеснявате евентуалния източник на проблема до адаптера и контакта.

4. Уверете се, че това не е софтуерна грешка

 

Често срещана грешка при мобилните операционни системи е изчезването на иконата за зареждането. Инсталирането на приложението Ampere, ви позволява да разберете дали телефонът ви има този проблем.

 

Ampere ви позволява да видите колко ток вашият телефон хаби или зарежда в момента. Така че след като го свържете към източник на захранване, задействайте приложението Ampere и ако то ви казва, че телефонът ви се зарежда може да сте спокойни. Тъй като софтуерна грешка е причина за проблема ви, изчакайте актуализацията на операционната система или върнете фабричните настройки на телефона си. Ampere предлага и няколко други функции, които може да си ви от полза – състояние на батерията, налично напрежение и текущата температура.

5. Почистете порта за зареждане

 

Тък като постоянно е изложен на прах и мръсотия, портът за зареждане на телефона ви е един от най-уязвимите му елементи. Праховите частици могат бързо да се натрупват и да попречат на връзката на вашия телефон с източника на енергия. Проверете порта за зареждане на телефона си и ако забележите натрупване на мръсотия, почистете го. Може да го направите лесно, като използвате памучен тампон или с помощта на инструмента за изваждане на SIM карта или клечка за зъби.

6. Подсушете телефона

 

Проблемът може да идва от това, че сте намокрили телефона си. Изобщо не бива да зареждате телефона си, ако той е бил намокрен. Първо, трябва да се уверите, че вътрешността на телефона ви е напълно суха преди да опитате да го заредите отново. След като предприемете необходимите мерки за подсушаването на телефона си,  изчакайте поне един ден, преди да го включите отново.

 

Вижте как правилно да зареждаме батерията на смартфона