Повече от всякога е важно да държите под око личната си информация. Заради рекламодателите, които следят нашата онлайн активност и постоянната заплаха от фишинг атаки, разумно е да бъдем бдителни.

 

Вашият iPhone вероятно ви проследява повече, отколкото си мислите, но добрата новина е, че смартфона ви следи безвредни неща, за да ви предостави по-добро обслужване като ви спести време и усилия.

 

Ето някои неща, които вероятно вашия iPhone следи, според Make Use Of.

 

1. Вашето местоположение

Вашият iPhone вероятно проследява вашето местоположение. Преди няколко години стана ясно, че по подразбиране устройството поддържа списък с често посещавани от собственика му локации, за да подобри своята услуга Maps. Много потребители не бяха доволни от това, но тази функционалност все още съществува. За да видите този списък, отидете в „Settings“ и изберете „Privacy“. След това докоснете „Location Services“ и превъртете надолу, за да намерите „System Services“. В това меню потърсете „Frequent Locations“. Тук може да изключите проследяването на вашето местоположение.

 

2. Вашият брой стъпки

Фитнес приложението Health вероятно проследява броя на стъпките ви, откакто имате телефона си. То е много по-точно, ако държите устройството в джоба си, но дори и да е в чантата ви, приложението ще може да измерва броя на стъпките ви. За достъп до тази информация отворете приложението Health и отидете до „Health Data“ екрана. Натиснете „Activity“ и превъртете надолу за да намерите „Steps“ или „Walking + Running Distance“.

 

3. Медиите, които сте споделили с контактите си

Помните ли снимката, която споделихте със сестра си преди шест месеца? Не! Е, вашият iPhone със сигурност я помни. Изображенията и другите прикачени файлове, които сте изпратили чрез текстово съобщение, могат да бъдат загубени в историята на съобщенията ви, но е лесно да ги намерите отново без това да ви отнема часове.

 

Изтеглете съответния разговор в Messages и кликнете върху бутона за информация в горния десен ъгъл. Това ще ви отведе до екран с различни видове опции, но ние търсим библиотеките с изображения и прикачени файлове в долната част. Можете да изпратите отново изображенията и прикачените файлове, да ги експортирате в други приложения или просто да ги запазите в устройството си. 

 

4. Вашите навици  

Всички знаем, че Siri прави всичко възможно, за да разбере навиците на потребителите, за да подпомогне по-добре ежедневния им живот. Вашият iPhone обаче изпълнява подобни задължения и по други начини. Например, ако имате склонност към определено музикално приложение, телефонът ви може би е забелязал това. Когато включите слушалките си, ще видите, че приложението се показва в долния ляв ъгъл на екрана. Прекарайте пръст над иконата и ще се отвори автоматично.


Тази функционалност работи и по други начини. Например, ако имате склонност да използвате приложението Xbox като дистанционно управление за конзолата. Когато седите на дивана, иконата на приложението ще се покаже в долния ляв ъгъл на екрана, въз основа на вашето текущо местоположение. Вашият iPhone следи кои приложения използвате и къде, за да може да ви ги предложи, в точното време и на точното място.

 

5. Метаданните на снимките ви

Когато правите снимка със смартфона си, се записва всякакъв вид информация свързана със снимката. За да разберете размера на информацията, която iPhone записва, трябва само да разгледате функцията Memories в приложението Photos. Това е забавна функция, която показва, че в снимките ви има много повече данни, отколкото пикселите на екрана.

Това не означава, че сте под наблюдение, ако използвате вашия iPhone като основна камера. Но да имате предвид, че тези метаданни  „пътуват“ заедно с изображенията ви, когато ги публикувате в социалните медии, така че е добре да ги изтриете преди да споделяте снимките си.

 

6. Кои приложения хабят батерията ви

Много е досадно, когато батерията на вашия iPhone се изхабява по-бързо отколкото очаквате и не знаете причината. Устройството ви всъщност проследява кои приложения най-много се нуждаят от енергия, но може би не знаете къде да намерите тази информация.

 

Отворете Settings и натиснете „Battery“. Превъртете надолу за да намерите „Battery Usage“. Тези данни са за последните 24 часа или за последните седем дни.


Това е чудесен начин да разберете кои приложения да избягвате, когато имате нужда да удължите максимално живота на батерията си. Можете да получите още по-добра представа за това, което се случва, като докоснете иконата на часовника в дясната страна на екрана.

 

Вижте 8 скрити функции в iPhone, който може би не знаете