Хората са високо интелигентни и изобретателни, но е забавно да узнаем че много от човешките изобретения не са оригинални и уникални. Много от тях вече съществуват в природата. И понякога, тези природни версии са още по-сложни, отколкото човешките изработения.


Не вярвате? В такъв случай информацията на Tech Insider ще ви бъде изключително забавна.

Велкро - вдъхновение от растението репей

Швейцарският инженер Жорж дьо Местрал събрал закачилите се по панталона му и кучето му бодливи семенни кутийки от репей след лов и ги изследвал. Установил, че в края на бодличките им има миниатюрни кукички, които се прилепват веднага, но се разлепват със сила. След повече от десетилетие на експериментиране и усъвършенстване, Местрал е готов да даде на света велкрото. Днес този механизъм за бързо закопчаване се използва за дрехи, обувки, чанти и други.

 

Сонар – делфините използват тази техника преди хората

През 1915 година френският физик Пол Ланжвен изобретил система, проектирана да използва звуковите вълни и ехото им, за да намира предмети под вода. Днес ние наричаме тази техника Сонар. Докато тази технология е сравнително нова за нас хората, някои животни винаги са я използвали когато си търсят храна. Прилепите и делфините, например, излъчват звуци и слушат ехото, за да откриват обектите около тях, и за да ловуват.

 

Вендузи – технология, която е взета от октоподите

Вендузите са магически инструменти, които могат да бъдат използвани, за прикрепване към плоски и гладки повърхности. Използвайки принципите на вакуум и налягане, може да се  придържаме към стени или стъкло. Първите патенти за вендузи датират от 1860 година, но дори и днес октоподите притежават много по-усъвършенствана версия на човешкото изобретение.

 

Влакът куршум или влака стрела – можем да благодарим на птицата рибарче

Влаковете куршум първоначално били замислени да имитират куршума, но първоначалните версии били неуспешни. Те имали един проблем – издавали силен гръмотевичен шум, когато излизали от тунели. Тогава един японски инженер намерил решение на проблема с шума. Идеята му дошла от птицата рибарче и предложил в предната си част, влаковете да наподобят човката на птицата.  Това помогнало и освен това довело и до увеличаване на енергийната ефективност и до развиване на още по-високи скорости.

 

Тиксо – изобретение вдъхновено от гущерите

Тиксото е изобретено от лаборанта Ричард Гурлий Дрю през 1922 година. В продължение на две години, Дрю експериментирал с различни лепила, опитвайки се да създаде такова, което не остава следи, след като се отлепи. В крайна сметка, това довело до изобретяването на тиксото. Гущерите се придържат към повърхности без слепващи вещества, благодарение на милионите микроскопични косъмчета в долната част на пръстите на краката им. Чрез промяна на посоката на космите, гущерите могат да вдигнат крачетата си без да оставят лепкави остатъци.

 

Светодиодните крушки и светулките

Светулките разполагат с уникални светещи органи, които, с помощта на обратното инженерство, могат да послужат при изработката на светодиодни крушки, които са 55 процента по енергийно ефективни. С помощта на електронен микроскоп учените успели да разгледат по-добре вътрешната структура на светулките и открили, че по кутикулите има люспи, подредени като своеобразен керемиден покрив. Компютърните симулации показват, че тези кутикули успяват да се преборят с вътрешните отражения – проблем, съществуващ и при крушките, направени от хората. Тогава учените взели светодиодна (LED) крушка с галиев нитрид, покрили я с чувствителен към светлина материал и с помощта на лазери пресъздали специфичната керемидена структура при светулките.   

 


 

Вижте три жени изобретателки, които направиха живота ни по-добър