Ако сте уморени от хвалбите за всички тези „революционни“ нови технологии, на които ставаме свидетели, че се появяват в смартфоните, но никога не сте успявали да разберете как точно да се възползвате от тях, не се притеснявайте.

 

Много хора се чувстват по този начин за технологията NFC в смартфоните, така че определено не сте сами. Ето защо от Make Use Of са решили да помогнат.

 

Near Field Communication (NFC) позволява безжична комуникация между две електронни устройства, които са близо един до друг (официално до 4 см, но на практика може и до 10 сантиметра).

 

Предлагаме ви тези 6 изумителни начина, по които може да се възползвате от NFC технологията.

1. Незабавно свързване към Wi-Fi мрежа

Вече не се налага да пишете вашата дълга и сложна Wi-Fi парола на гостите си, които искат да се логнат във вашата Wi-Fi мрежа. NFC може да замени този тежък процес с едно просто натискане. Може да използвате приложението Trigger или да натиснете продължително  Wi-Fi network в “Settings” в Android 5.0.1 и по-новите версии,  да въведете информацията за Wi-Fi мрежата като NFC таг и след това всеки ще може да го използва  и незабавно да се свърже с вашата мрежа.

2. Бързо измъкване сутрин от леглото

Ако ставането сутрин от леглото е огромно предизвикателство за вас, може би имате нужда от помощ. Sleep As Android има система наречена “Captchas“, която може да ви помогне. Тя се използва много в интернет, за да потвърди, че вие сте човекът, за който се представяте, но в рамките на приложението тя се използва, за да се провери дали наистина сте будни.

 

Приложението има NFC “Captchas” поддръжка, от вас се иска да създадете таг. Когато следващият път се включи алармата, ще бъдете принудени да се измъкнете от леглото и да натиснете тага, за да се изключи алармата.

3. Дигитални визитки

Визитките вече са нещо отминало. С модерните смартфони и постоянна синхронизация на данни почти не ни се налага да въвеждаме ръчно телефонни номера. Просто вземете таг и напишете информация за контакт, подробности за социални медии, и така нататък. Можете да споделяте вашите лични данни за контакт с друго Android устройство лесно и интелигентно. Освен това можете да сложите повече или по-различна информация, отколкото бихте могли в една традиционна визитна картичка.

4. Отваряне на URL адрес

Може да има моменти, когато искате да насочите някой към конкретен сайт. Това може да бъде доста трудна задача, адреса на този сайт не е лесен. Вместо да пишете дълги и сложни URL адреси, можете да напишете адреса на NFC таг. Когато го натиснете, сайта ще се зареди в мобилния браузър.

5. Стартиране на вашия компютър

Ако сте изтощени от дългия ден най-вероятно нямате търпение дори да се зареди компютърът ви. За щастие, може да опростите нещата като използвате NFC таг. Щом влезете у дома си трябва само да го натиснете, за да събудите компютъра си. Може да се наложи да имате компютър с възможност за приемане на Wake-On-LAN искания, както и приложения за създаване на WLAN, приложението Tasker и Trigger, за да напишете NFC тагове. 

6. Автоматизиране на обикновени действия с телефона

Има някои неща, които правите на вашия телефон, които може да се направят с „бързи клавиши“, например да се обадите на приятел или член на семейството, да стартирате вашата камера бързо, така че да не пропуснете момента или да отворите любимото си приложение. Dimple е услуга, която предлага начин тези общи задачи да се извършват по-бързо с помощта на NFC.

 

Вижте за какво да внимаваме когато използваме технологията NFC