Подсигуряването на новия ви Windows 10 компютър не трябва да е сложна работа. Според  cnet можете да активирате някои от основните функции за защита на операционната система и да деактивирате някои от по-досадните, без да компрометирате устройството си.

Ето как да го направите.

Създайте точка на възстановяване на системата

Първото нещо, което трябва да направите с новата си Windows 10 машина, е да активирате System Restore, тъй като по подразбиране опцията е деактивирана.

1. Отворете полето за търсене на Windows Cortana и въведете „system restore“.

2. Изберете „Control Panel“ и кликнете върху „Create a restore point“. 

3. Когато се появи диалоговият прозорец „System Properties“, изберете таба „System Protection“.

4. Изберете устройството, на което сте инсталирали Windows. За повечето хора това ще е C:.

5. Кликнете върху „Configure“.

6. Кликнете върху „Turn on system protection“, после върху „OK“.

 

Оттук нататък винаги можете да се върнете в полето „System Properties“ и да кликнете върху „System Restore“, за да върнете машината си в този момент във времето.

 

Отървете се от предварително инсталираните програми

Microsoft и производителите  изпълват компютрите с нежелан или пробен софтуер, който никога няма да използвате, но въпреки това ще заема ценно пространство в паметта, докато в крайна сметка не остарее и не предостави куп уязвимости. Ето какво може да направите:

1. Отидете в „Start“ менюто, после в „Settings“, и после „Apps“. 

2. Трябва да разгледате списъка с всичките инсталирани програми под секцията „Apps & Features“. Кликване с десния бутон върху която и да е от тези програми и трябва да имате възможност да ги деинсталирате.

Уверете се, че софтуера и драйверите са актуални

Най-лесният начин да направите това е като изтеглите Windows Update Assistant и следвате подканите. Ако имате проблеми с автоматизирания процес, има ръчна опция:

1. Отидете в „Start“, после в „Settings“.

2. Изберете „Update & Security“, след което изберете „Windows Update“.

Използвайте уникален вход за локален акаунт

По подразбиране влизането в Windows 10 означава използването на вашия Microsoft акаунт. Той е същият, който използвате за вашата Microsoft поща. Предимството на този тип вход е, че всички промени, които правите в настройките си, докато сте на новата си Windows 10 машина, ще бъдат автоматично синхронизирани на всичките ви други Windows 10 устройства. Това може да е удобно, но крие рискове за сигурността ви. Разумно е да имате уникален вход за локален акаунт, който да използвате само на новия си Windows 10 компютър.

1. Отидете в „Start“, после в „Settings“.

2. Кликнете върху „Accounts“, след това върху „Your email and accounts“ в лявата колона.

3. Кликнете върху линка „Sign in with a local account instead“. 

4. Когато се появи подкана, въведете паролата, която използвате понастоящем, за да влезете в Microsoft акаунта си кликнете върху „Next“.

5. Новата подкана ще ви помоли да създадете потребителско име, парола и подсказка за парола. След като въведете текста, кликнете върху „Next“.

6. Кликнете върху „Sign out and finish“. 

 

Това ще ви върне към екрана за вход в машината, където можете да въведете новата си парола, за да се логнете обратно. В този момент вероятно ще забележите и много по-бързо влизане.

Забранете следенето ви

Windows 10 автоматично проследява вашето местоположение и следи поведението ви, за да ви показва целенасочени реклами. Ето как да изключите и двете функции, за да защитите по-добре поверителността си:

1. Отидете в „Start“, после в „Settings“.

2. Кликнете върху „Privacy“. Това е иконата, която прилича на катинар.

3. Кликнете върху „Location“, после върху „Off“.

4. За да деактивирате проследяването на реклами върнете се на екрана „Privacy“ и изключете „Let apps use advertising ID to make ads more interesting to you based on your app activity“.

Активирайте вашата защитна стена и антивирусен софтуер

Може би сте чували за Windows Defender Security Center. Това е първото място, към което да се насочите за наблюдение състоянието на вашия компютър, но това не е достатъчно. Трябва да добавите допълнителен  слой сигурност, а той вече е вграден в Windows 10 и трябва да се възползвате от него, като активирате защитна стена и антивирусна защита. Ето как може да стане това:

1. Отидете в „Control Panel“, после в „System and Security“.

2. Кликнете върху „Windows Defender Firewall“, след това върху „Turn Windows Defender Firewall on“ (или „off“) в страничната лента.

3. Кликнете върху „Turn on Windows Defender Firewall“ бутона, както под настройките за публичната мрежа, така и за частната мрежа.

4. Поставете отметка в квадратчето до „Notify me when Windows Defender Firewall blocks a new app“. 

 

Вижте 6 лесни настройки в Windows 10, които ще подобрят работата на компютъра ви