Писането на текст със смартфон може да бъде доста достадно. Дори и на смартфон с голям дисплей, виртуалната клавиатура не е оптимално решение и често се допускат грешки или пък думите биват „коригирани” и променяни в други. Има някои по-различни начини за въвеждане на текст и MakeUsOf ни ги представят.

 

Стандартно писане

Всеки смартфон има стандартна виртуална QWERTY клавиатура. Тя си е вградена, лесна за използване и няма кой знае какво. Разбира се, някои производители решават да предложат допълнителни клавиатури, а в Play Store има още по-голям избор от алтернативи с други дизайн, по-различна подредба, повече функции и др. Най-популярнята обикновено е Gboard, както и SwiftKey

 

 

Писане със жестове

Вместо да шарим с палци по дисплея и та натискаме виртуални копчета, някои клавиатури предлагат по-лесен вариант – писане със жестове. Просто плъзгаме палеца си по дисплея като минаваме от буква до буква на думата, която искаме да въведем. Технологията разпознава думата и я въвежда, като предлага и няколко алтернативни избора, в случай, че сме имали друго предвид. SwiftKey предлага тази функция, като тя е активирана по подразбиране и работи паралелно със стандартното писане.

 

 

Външна клавиатура

Малко хора знаят и се възползват отфакта, че могат да свържат външна клавиатура с Android телефон. Това може да стане чрез USB преходник или през Bluetooth. Така писането на текст става много по-лесно и удобно. Някои компании дори предлагат специални клавиатури за смартфони. Те имат допълнителни клавиши за навигация из менюната на телефона и улесняват допълнително работата с него. Така можем да направим смартфона си в истинска мобилна работна станция.

 

Морзов код

Клавиатурата Gboard на Google разполага и с функция за писане и разпознаване на морзов код. Защо ни е да пишем с морзов код? Защо не? Ако го знаем, можем да пишем доста по-бързо. Освен това е предвиден за хора с увреждания, за които това е единственият начин на комуникация. Функцията се активира от настройките на телефона, като трябва да се отиде в Languages & Input (Езици и въвеждане), да се избере Gboard и списъкът с езици. Вътре в списъка е и морзов код, който трябва да се избере и добави. След това той ще е достъпен като език на клавиатурата.

 

 

Писане чрез глас

Защо да пишем, когато просто можем да дикутваме на телефона си? Google вече има доста голям опит с гласовото разпознаване. Gboard има и режим за гласово въвеждане. Просто натискаме бутона с микрофон и можем да диктуваме на телефона какво да напише. Можем дори да му казваме какъв препинателен знак да постави. След това просто трябва да прегледаме и редактираме текста за грешки и готово.

 

 

Писане на ръка

И все пак, понякога класиката си е най-добра. Много хора харесват да пишат на ръка. Gboard позволява и писане на ръка. То се активира като морзовия код, като от списъка трябва да се избере Handwriting (Ръкопис), за да се добави към менюто с езици на клавиатурата, което е достъпно от бутона с глобус. Това ще променя клавиатурата на поле за писане, а чрез стилус можем съвсем да имитираме писане на ръка.

 

 

Още от Digital: Най-добрите цени на качествени смартфони от Smartfonix