Ако има нещо, което всички научиха от скандалите покрай Facebook е, че социалната мрежа знае много за потребителите си. И докато компанията полага големи усилия да защитава данните и да намалява риска от злоупотреби, по-голямата част от отговорността остава в ръцете на потребителите.

 

Любопитно: Защо Facebook искат да знаят кои са най-добрите ни приятели

 

Facebook дава доста допълнителни възможности на потребителите да увеличат сигурността на своя профил. CNET показва тези опции, които си струва всеки потребител да разгледа.

 

Използване на силна парола и двуфакторна идентификация

Първата линия на защитата е силната парола. Тя трябва да е по-дълга, комбинираща символи, букви и цифри. Също така трябва да бъде уникална, т.е. потребителят да не я използва повторно никъде другаде.

 

В секцията с настройки на профила е и функцията за двуфакторна идентификация. Тя може да се активира бързо и лесно чрез указанията, които Facebook дава. Има възможност да се използва код, който да се изпраща по SMS или чрез допълнително приложение за сигурност. Сред поддържаните са Google Authenticator, Duo Mobile и др.

 

Да прегледаме настройките за поверителност

В секцията с настройки на профила във Facebook има и голям набор опции за поверителност. Те позволяват на потребителя да управлява кой има достъп до различни данни в профила (например град, работа, телефон) и др.

 

 

Освен това в настройките може да се управлява кой да вижда публикациите. Добра идея е публикациите по подразбиране да са настроени на видими „Само за приятели“, а тези, които искаме да са публични, да се настройват отделно в момента на публикуването им.

 

Да ограничим старите публикации

С времето човек се променя и някои стари публикации може да не отразяват неговите настоящи възгледи и поведение. Отново в секцията Privacy на профила има възможност за ограничаване на достъпа до стари публикации.

 

 

Функцията Limit Past Posts (Ограничаване на стари публикации) помага за постигането на това. Тя автоматично скрива постове, които са по-стари от указан от потребителя период. Ограничаването може ад е само до конкретна аудитория или пълно, според предпочитанията на потребителя.

 

Да прегледаме кои устройства имат достъп до профила

Доста потребители влизат в профилите си от най-различни устройства. Случва се понякога да забравим за дадено устройство, но то все още да има достъп до профила.

 

 

В страницата с настройки за Сигурност има функция, която показва всички активни и минали потребителски сесии. Чрез тях човек лесно може да види от кои устройства и кога е влизано в профила му. Има и възможност за автоматичното излизане от всички или избрани сесии, както и ограничаването им.

 

Да прегледаме и кои приложения имат достъп до профила

Броят на приложенията, които имат достъп, може да се окаже изненадващо голям. Дори и приложение, което не сме използвали от години, може все още да продължава да има достъп до профила и да е наясно с последната му активност.

 

 

Отново при страницата с настройки на профила, има секция Apps & Websites (Приложения и уеб страници). От тук може да се види пълен списък с приложенията и сайтовете, които имат достъп до профила. Разбира се, има и възможност отказване на този достъп или ограничаването му.

 

Да деактивираме историята на локациите в телефона

Това става директно от мобилните приложения за iOS и Android. И в двете приложения процедурата е еднаква. Трябва да се отвори приложението, да се натисне иконата с три линии в ъгъла и да се избере Settings & Privacy > Privacy Shortcuts > Manage your location settings. От тук може да се изключи историята на локациите.

 

 

Още от Digital: Как да разберете кой следва вашия Facebook профил